Megjelent az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérkpe, ami járási szinten mutatja be a lakásárak alakulását. Az elemzés kiemeli a megyeszékhelyeket, valamint Budapestet, ahol kerületenként is megnézhetjük, hogy a tavalyi évben hol, mennyiért cseréltek gazdát átlagosan a lakások. A legdrágább kerület az 5., a legdrágább agglomerációs járás pedig Budakeszi.

Mint mindig, a tavaly is Budapest lett a legdrágább, ahol átlagosan 628 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a lakások. A budai oldal továbbra is drágább, azon belül pedig a 3. kerület árai kiemelkedők. Budapest legdrágább kerülete a pesti oldalon az 5. kerület, a Belváros, itt majdnem 1 millió az átlagos négyzetméterár.

A 2019-ben eladott lakóingatlanok átlagárát mutatja járásonként a következő ábra. Ezen jól látszik, hogy 18 járás átlagára haladja meg az 500 ezres szintet, és további 24 a 340 ezer forintos négyzetméterárat (sötétbarna színezés). 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A legdrágább 18 közé budapesti kerületeken kívül a Balatonfüredi (512 ezer Ft/m2), a Budakeszi (509 ezer Ft/m2) és a Siófoki (501 ezer Ft/m2) járás jutott be. A 340 ezer feletti kategóriába Budapest, Pest megye és a Balaton-part mellett (a fentieken kívül még a Fonyódi járás) még a Debreceni, Soproni, Székesfehérvári, Kecskeméti, Győri, Veszprémi és Gárdonyi járás került be.

A tavalyi árváltozások során kialakult átlagár-ranglista vidéken sem tartalmaz nagy meglepetést: a megyék között továbbra is Győr-Moson-Sopron a legdrágább, 364 ezer forintos átlagos négyzetméterárral és még Pest, Hajdú-Bihar és Vas megye van 300 ezer forintos négyzetméterár felett.

Az árváltozásnál az árszintnél is erős a kapcsolat a megyék és megyeszékhelyeik között. A látványos kivétel ezúttal is Somogy, ahol a forgalom továbbra is jelentős részét adó Balaton-parti települések víz közeli ingatlanjai átlagosan jóval drágábbak a kaposvári árszintnél.

A megyeszékhelyek ársorrendjének élbolya az elmúlt egy évben jelentősen átrendeződött. Míg 2018-ban még Győr volt a legdrágább megyeszékhely, tavaly már Debrecen (409 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, egyedüliként a 400 ezres szint felett), miközben Győrt Veszprém, Székesfehérvár és Kecskemét is megelőzte. A sor másik végén változatlanul Salgótarján áll, először átlépve a százezres limitet (115 ezer Ft/m2).

Térképek forrása: OTP Jelzálogbank, Kiemelt kép: Lakópark a 11. kerületben – Forrás: BudaPestkörnyéke.hu