Roppant olcsón bérelhetett irodát a fideszes Gyürk András európai parlamenti képviselő Szentendrén. Az új polgármester feljelentést tett a helyi rendőrkapitánynál, aki nemrég érkezett a városba a Nemzeti Nyomozó Irodából. Gyürk András a korábbi fideszes polgármester alpolgármesterének, Gyürk Dorottyának a testvére.

Feljelentés

Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere feljelentést juttatott el a nemrég a Nemzeti Nyomozó Irodától a Szentendrei Rendőrkapitányságra igazolt új rendőrkapitánynak, azt kérve, hogy az általa nevesített és kifogásolt cselekmények miatt rendeljen el büntetőeljárást.

Jó üzlet

Az egyik szentendrei facebookos oldalon részletesen leírják, miről szólhat az ügy. Ez alapján a fideszes Gyürk András EP-képviselő 2016-ban kötött bérleti szerződést az akkor még fideszes szentendrei városvezetéssel a belváros szívében található, Dumtsa Jenő utca 22-ben, a Tourinform iroda mellett lévő 34 m2-es helyiségre.

Kiváló helyszín

A frekventált helyen elhelyezkedő ingatlan bérbeadására nem írt ki pályázatot az önkormányzat, a fideszes politikus nyújtott be arra egy kérelmet. A bérleti díjat brutális alacsony áron, 30 ezer forint/hó áron állapították meg.

Negyedáron

Ez a 34 m2 alapterületre vetítve nettó 883 Ft / m2 árnak felel meg. Ha megnézzük az utcában lévő egyéb önkormányzati ingatlanok bérleti díjait, azt látjuk, hogy reálisan 4000 – 4500 forint / m2 körül alakultak a díjak, a piaci árak pedig ennél is magasabbak voltak négy évvel ezelőtt.

Nem emelték az árat

Bár a szerződés állítólag előírta, hogy a bérleti díjat a KSH fogyasztói árindexének alakulásával évente emelni kell, ez sem 2017-ben, sem 2018, sem 2019-ben nem történt meg. Érdemes tudni, hogy a Gürk Andrást megelőző bérlő lényegesen magasabb, 2.600 Ft-ot fizetett négyzetméterenként ugyanarra a helyiségre.

Rokonok

Gyürk András, aki Gyürk Dorottya volt alpolgármester testvére, 2016 októberétől bérelte a belvárosi helyiséget, a szerződést 2020 márciusában szüntette meg az önkormányzat, ekkor fizetett meg állítólag több hónapnyi elmaradt bérleti díjat. Úgy tudni a bérleti szerződés nem volt nyilvános, a város honlapján sehol sem tüntették föl az önkormányzat számára hátrányos szerződést.

Hoppá, ezt se hagyd ki!

Sok pénzt fizet az EU

Az európai képviselőknek a majd 7 ezer eurós nettó fizetésükön felül havi 4.200 euro (kb. 1,5 millió forint) költségtérítés áll rendelkezésre, többek között éppen iroda-bérlésre, amely összeget az európai parlamenti szabályozás alapján zsebre is vághatnak, ha nem költik el számlákkal igazolva.

A várost hátrány érte

Fülöp Zsolt polgármester a feljelentésben azt kifogásolta, hogy egy központi fekvésű, jó állapotú önkormányzati tulajdonú helyiség hasznosítására oly módon került sor, hogy azzal a várost kimutatható vagyoni hátrány érte.

Bizonyítható

A feljelentés szerint bizonyíthatóan hátrányos feltételek mellett került sor az üzlethelyiség bérbeadására, az okozott vagyoni kárra figyelemmel pedig a feljelentés megtételétől nem lehetett eltekinteni – írják a város hivatalos oldalán.

Egyesek Gyürk Dorottyára fogják a Fidesz helyi vereségét

Korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy többen Gyürk Dorottya szentendrei ténykedésének tudják be a korábbi fideszes polgármester bukását a legutóbbi önkormányzati választásokon.

Kiemelt kép: Gyürk András, fideszes EP-képviselő – BPK-montázs