Önkéntes karanténba vonult Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, és teljes fertőtlenítést rendeltek el a szentendrei városházán, mert kiderült, hogy kedden hivatalos látogatáson ott járt marokkói miniszter koronavírus fertőzött.

Pozitív lett a koronavírus tesztje Abdelkader Amara marokkói miniszternek, aki néhány nappal ezelőtt magyar politikusokkal tárgyalt Budapesten. A miniszter, aki most házi karanténban van otthon, a találkozó alkalmával kezet is fogott Pintér Sándor belügyminiszterrel és Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárral. Most kiderült: a marokkói politikus Szentendrén, a városházán is járt.

Szentendre önkormányzat a közösségi oldalán jelentette be, hogy március 15-én, délig megkezdődik a Városháza teljes fertőtlenítése.

Március 14-ről március 15-re virradó éjszaka derült ki, hogy a március 10-én, kedden Szentendrén járt miniszteri delegáció egyik tagja, a marokkói közlekedési és vízügyi miniszter Abdelkader Amara koronavírus (COVID-19) fertőzöttként járt hazánkban.

Abdelkader Amara, marokkói miniszter a szentendrei mobilgátat kopogtatja – Forrás: Facebook/Szentendre

A jelenlegi információink szerint betegsége enyhe lefolyású, a diplomata most teljesen tünetmentes. Az önkormányzat illetékese szombaton, 23:10-kor érte el telefonon a járási ANTSZ ügyeletesét, és elmondta neki, hogy tudomásukra jutott a marokkói miniszter fertőzöttsége, ezért intézkedési javaslatokat kért az ANTSZ-től.

A miniszter és delegációja kedden a Városháza dísztermében egy előadást hallgatott meg a mobilgát beruházásról, majd a delegáció a vendéglátókkal együtt lesétált a Dunakorzóra, ahol a VSZN Zrt. csapata összeállított nekik egy szelvényt a mobilgátból. A delegációt a polgármesteri kabinet fogadta, elsősorban Pilis Dániel alpolgármester.

Azt írják a szentendrei közleményben, hogy a mai koszorúzáson nem vesz részt sem az alpolgármester, sem a polgármester, sem a kabinet és a hivatal azon tagjai, akik a marokkói delegáció fogadásán részt vettek.

Mindazon személyek, akik a marokkói delegáció fogadásán és kalauzolásán részt vettek, március 15-től kezdve otthon maradnak, úgynevezett “önkéntes karanténban”. Ez vonatkozik Fülöp Zsolt polgármesterre is, aki az egész héten folyamatosan együtt dolgozott Pilis Dániel alpolgármesterrel.

EZ IS ÉRDEKELNI FOG: A szentendrei polgármester beszólt a kormánynak és elrendelte az óvodák, bölcsődék bezárását

Abdelkader Amara, marokkói miniszter a szentendrei belvárosban sok emberrel találkozott – Forrás: Facebook/Szentendre

A szentendrei polgármester vasárnap korán reggel, több körben egyeztetett az ÁNTSZ helyi vezetőjével, és ígéretet kapott arra, hogy még a mai napon az ÁNTSZ országos vezetése kidolgoz erre a helyzetre egy protokollt: a polgármester gyorsteszteket kért mindazok számára, akik a marokkói delegációval érintkezésbe kerültek, valamint az ő közvetlen családtagjaik és közeli munkatársaik számára.

Fülöp Zsolt intézkedett arról, hogy még vasárnap pontos lista kerüljön összeállításra arról, hogy kik vettek részt a marokkóiak fogadásán. Ebbe nem csak a Városháza dolgozói tartoznak bele, de a VSZN Zrt. munkatársai is, hiszen a marokkói miniszter közelről vizsgálta a fém elemeket, sőt a szelvény összeállítása után egy közös fotó is készült a felépült mobilgát rész előtt.

A dísztermet, a kilincseket, lépcsőt, valamint a női/férfi mellékhelyiséget március 16-án, hétfő hajnalban, még a hivatali munkaidő előtt fertőtlenítik. Minden további fejleményről, legyen szó a városi óvodákról, iskolákról, bölcsődéről, vagy éppen ez esetben az alpolgármester urat érintő hírről, mindig, azonnali tájékoztatást adunk ezen a felületen.” – tájékoztatott hivatalos Facebook-oldalán az önkormányzat.

Kiemelt kép: Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere – Forrás: Facebook/Fülöp Zsolt