Nyílt levélben kéri Orbán Viktort 42 polgármester, hogy haladéktalanul rendelje el az ország összes idősotthonában a lakók és a dolgozók koronavírus-tesztelését és történjen meg ez a teljes szociális ellátórendszer esetében is.

41 ellenzéki polgármester és a főpolgármester is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben arra kérik Orbán Viktort, hogy teszteljenek mindenki az idősotthonokban.

Az önkormányzati vezetők azt írják, hogy „az országszerte egyre több, idősotthonokhoz köthető eset világosan mutatja, hogy a jelenlegi eljárásrend nem megfelelő, a szűrések elmaradása, azok “felesleges költségnek” minősítése emberéletekbe kerülhet”.

Továbbá azt követelik, hogy „ne küldhessenek vissza a kórházak beteget negatív teszt nélkül”.

Az ellenzéki önkormányzati vezetők szerint: „a kormányhivatalok feladatául szabják, hogy járvány idején gondoskodjanak a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésének feltételeiről, és a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről. A kormány szervei a törvényben rögzített és az emberéletek megóvásához szükséges feladataikat jelenleg nem látják el. Féltjük az időseinket és a dolgozóinkat, nem engedhetjük, hogy hibás és felelőtlen kormányzati hozzáállás, a tesztelés hiánya veszélyeztesse egészségüket, életüket. Nincs több türelem! Kezdjék meg a tesztelést most!”

Több idősotthonban is kitört a járvány

Először a Pesti úti idősek otthonában bukkantak koronavírusos fertőzöttre; Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása alapján már 204 regisztrált fertőzöttet azonosítottak, és 10-en meghaltak. A felelősség kérdésében a kormány és a főváros között komoly politikai vita robbant ki, egyébként az idősotthonban nem találtak szabálytalanságot. Azóta egyébként zuglói, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség által üzemeltetett othonban, egy dunakeszi, illetve egy borsodnádasdi intézményben is megjelent a koronavírus.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Mónus Márton