Úgy tűnik, elfelejtheti mindenki Párizst, ugyanis a kutatók egy frissen megjelent tanulmány során megállapították: Magyarországon élnek a legboldogabb párok.

Hosszas kutatómunka

A lengyel Wrocławi Egyetem kutatói Magyarországot választották a legszeretetteljesebb országnak, amit hosszas kutatómunka előzött meg. 45 országból és hat kontinensről származó embereket kérdeztek meg a párjuk iránti érzéseikről, hogy kiderítsék, mely helyeken élnek a legboldogabb párok. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Malajzia és Portugália előtt

A lista élén Magyarország áll a maga 7,94-es „szeretetpontszámával”, amelyet Malajzia és Portugália követ 7,88-as átlaggal. A maximálisan elérhető pontszám egyébként kilenc volt – írta a Daily Mail.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Pakisztán a sor végén

A legboldogtalanabb párok Pakisztánban élnek, ahol 6,49-re jött ki a szerelmi pontszám – szemlézte a Tények.

Boldogság, fejlettség

A kutatók pozitív összefüggést figyeltek meg a párok boldogsága és az ország fejlettsége között. „Eredményeink némi megerősítést adnak annak a hipotézisnek, miszerint a modernizációs folyamatok befolyásolhatják a szerelmi élményeket” – olvasható a tanulmányban.

Hormonok egyvelege

A kutatások kimutatták, hogy a szerelem eredendően biológiai eredetű, és a gyomrunkban lévő pillangókat a dopamin, a szerotonin és a nemi hormonok egyvelegének tulajdonítják.

Két perc alatt szinkronban

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a tökéletesen összeillő párok a randevú után már két perccel biológiailag szinkronba kerülnek.

Szerelmi háromszögelmélet

Scientific Reports-ban megjelent tanulmány szerint 9474 párkapcsolatban élő embert kérdeztek meg a világ minden tájáról, hogy egy egytől kilencig terjedő skálán rangsorolják, mennyire értenek egyet a Sternberg-féle „szerelmi háromszögelmélet” 45 állításával. Az állításokat 15 csoportba sorolják, amelyek az intimitást, a szenvedélyt és az elkötelezettséget jelzik.

Adatgyűjtés felső fokon

Ezek közé tartozik, hogy „már a partnerem látványa is izgalomba hoz, „jelentős érzelmi támogatást kapok a partneremtől” és „semmi sem fontosabb számomra, mint a partneremmel való kapcsolatom”. Továbbá összegyűjtötték a világmodernizációs indexet (WMI) és a humán fejlettségi indexet (HDI) is arra az országra vonatkozóan, ahol élnek.

A boldogság keresése

A tudósok feljegyezték az egyes országok éves hőmérsékletét, a nemek közötti egyenlőtlenségek arányát és a „kollektivizmust”, vagyis azt, hogy a közösségeket mennyire helyezik előtérbe az egyénekkel szemben. Az összes adat elemzése után kiderült, hogy a magasabb WMI-vel, HDI-vel és nemek közötti egyenlőséggel rendelkező országokban a legboldogabbak a párok, különösen az intimitás terén.

Fontos az érzelmi közelség

Más tanulmányok kimutatták, hogy a fejlettebb országokban az emberek nagyobb hangsúlyt fektetnek az érzelmi közelségre és a kölcsönös vonzalomra. Ezért a magasabb életszínvonalú országok lehetővé tehetik a párok számára, hogy a partnerükkel való kapcsolatukat előtérbe helyezzék, és közelebb kerüljenek egymáshoz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budapest a szerelem fővárosa. Fotó: archív.