Tegnap vetődött fel, hogy hamarosan külföldi munkaerőt alkalmazhatnak a BKK járatain. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, a városvezetés határozottan ellenzi az ötletet. Elmondta, mi az aggálya az ötlet kapcsán.

Nem jó irány

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott, nem jó irány a külföldi munkaerő alkalmazása. Leszögezte, hogy a saját tulajdonban lévő cégeknél ezt az opciót el fogják utasítani. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez a gond szerinte a külföldi munkaerővel

A főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy ha külföldi munkaerővel oldják meg a sofőrhiányt, akkor ezzel lemondanak a potenciális hazai munkaerő-tatalékról. Ráadásul a politikus szerint ez az irány szembe menne a fővárosi és társadalompolitikai célokkal.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Mindennapos a sofőrhiány

Ahogyan arról csütörtökön már írtunk, napi szintű problémát jelent a fővárosban a sofőrhiány. A BKK egyik legnagyobb szerződéses szolgáltatója, az ArrivaBus Kft. mindent szeretne bevetni annak érdekében, hogy bővítse a járművezetői állományát. Mosta cég at vizsgálja, hogy külföldről is tudna-e alkalmazni munkavállalókat.

Sok járat érintett

A cég a budapesti buszok körülbelül harmadát, körülbelül 450 járművet üzemeltet. Nem meglepő, hogy felvetődött ez a megoldás az Arriva háza táján. A cég ugyanis más országokban is foglalkoztat külföldi dolgozókat.

A BKV esetében ez nem opció

Kiss Ambrus elég egyértelműen kijelentette, hogy a BKV nem fog tömegesen külföldi munkavállalókat foglalkoztatni. Ahol nem a főváros a munkáltató, ott pedig szigorúan számon fogják kérni az üzembiztonsági és utastájékoztatási követelmények betartását. Ez egyfajta figyelmeztetésként is értékelhető a BKK szerződéses partnere számára.

Nyelvi problémák adódhatnak?

Felvetődött, hogy amennyiben valóban ázsiai sofőrök érkeznek, akkor nem garantálható, hogy magyar nyelven fognak beszélni. Kiss Ambrus egyértelműen kijelentette, hogy nem az utasoktól várják el a kielégítő kommunikációhoz szükséges nyelvtudást, írta meg a Népszava.

Elmondta a főpolgármester-helyettes, mit gondol a kölcsönzött munakerőről

Kiss Ambrus szerint álságos azt mondani, hogy a kölcsönzött munkaerő alkalmazása nem vonja maga után a munkavállalói jogok gyengülését. Ugyanezt gondolja annak hangoztatásáról, hogy ennek a lépésnek ne lenne bérleszorító hatása. Elmondta azt is, hogy mi a véleménye arról, hogy nem lesz elég buszvezető kölcsönzött munkaerő nélkül.

A szerződésre hivatkozik Kiss Ambrus

A főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra, hogy a vállalkozó szerződést írt alá a szolgáltatás üzemeltetésére vonatkozólag. Utólag szerinte nem állhat elő azzal, hogy a szolgáltatás üzemeltetéséhez nincs elegendő számú dolgozója. Az Arriva nem maradt adós a válasszal.

Világszintű a sofőrhiány

Az Ariva azt írta, hogy világszintű problémát jelent a sofőrhiány. Ez Magyarországot sem kerüli el, ezért indítottak toborzó kampányt, amelynek keretein belül októberben húsz Fülöp-szigeteki sofőr kezdheti meg a képzési programot. Ők legkorábban jövő év januárjában fognak tudni munkába állni.

Ez az Arriva célja

Az Arriva egyértelműsítette, hogy a lépéssel az a céljuk, hogy biztosítsák a fővárosi buszközlekedés zavartalan ellátásában vállalt feladatukat. Biztosítottak mindenkit arról, hogy gondosan kiválasztott útvonalon fognak szolgálatot teljesíteni a külföldi munkavállalók. Őket angol nyelven beszélő diszpécserek fogják támogatni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BKK