Kedden nyilatkozatot adtak ki azok a polgármesterek, amelyek kritizálják a kormányt és felszólítják, hogy vonja vissza az önkormányzatokat érintő eddigi megszorító intézkedéseket. A nyilatkozatot a főpolgármester mellett Érd, Szentendre, Budaörs, Albertirsa, Budakalász, Pomáz és sok kerületi polgármestere írta alá.

A polgármesterek az alábbiakat írják a nyilatkozatban: „Mindannyian tudjuk: a koronavírus-járványt és a nyomában fellépő társadalmi-gazdasági válságot csak nemzeti összefogással tudjuk legyőzni. Az önkormányzatok eddig fontos részesei voltak ennek az összefogásnak. Erejüket megfeszítve látták el a védekezésben rájuk hárult feladatokat, érdemi központi segítség nélkül – írják.

Így folytatják: „Úgy tűnik azonban, hogy a kormány szerint a védekezésben nincs szükség az önkormányzatokra. Sőt, egyáltalán nincs szükség rájuk. Otthagyja őket a frontvonalon küzdeni, és nemhogy utánpótlást nem ad, azt az eszközt is elveszi, amivel eddig felvették a harcot.

Növekvő feladataik ellenére támogatás helyett elvonásokat kapnak. A kormány a demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja. Pedig a közelgő gazdasági és szociális válság minden bizonnyal nagyobb arányban fogja megtépázni az önkormányzatok bevételeit, mint a kormányét.” – írják a polgármesterek.

Szerintük „a már bejelentett forráselvonások az önkormányzati rendszer válságkezelő képességét súlyosan gyengítik. Pont olyan időben, amikor a járvány megfékezéséhez és a társadalmi-gazdasági újrakezdéshez talán minden korábbinál nagyobb szükség lenne a polgárok által közvetlenül választott, hozzájuk legközelebb lévő intézményekre” – teszik hozzá.

A nyilatkozatot így fejezik be: „Polgármesterként mi a településeinken élő polgárok megóvására, a róluk való gondoskodásra esküdtünk fel. Ilyen helyzetben a szolidaritás és a közös cselekvés a megfelelő válasz. Nem kérünk mást, csak amit egyre nyomatékosabban kér a kormány is az állampolgároktól: együttműködést.

Felszólítjuk ezért a kormányt, hogy vonja vissza az eddigi megszorító intézkedéseket és a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjen egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.” – fejezik be a nyilatkozatot a polgármesterek.

A fővárosban számos kerületi polgármester, az agglomerációban pedig Érd, Budaörs, Szentendre, Budakalász és Pomáz vezetője is aláírta a nyilatkozatot.

Kormányülésre megy a főpolgármester

Kedd délután jelentették be, hogy Karácsony Gergely főpolgármestert, illetve a megyei jogú városok képviseletében Szita Károly kaposvári polgármestert, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét is meghívták a kormány szerdai ülésére – nyilatkozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az MTI-nek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: szombaton járnak le a koronavírus-járvány miatt két hétre bevezetett kijárási korlátozások, és a szerdai kormányülésen kell dönteni arról, hogy milyen intézkedéseket tartanak fenn, illetve milyen további döntésekre van szükség a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében.

Ebben a kormány szeretné a helyhatóságok vezetőinek – különösen a főváros és a nagyobb városok vezetőinek – a véleményét ismerni, ezért hívták meg az ülésre a főpolgármestert és az MJVSZ elnökét – mondta Gulyás Gergely.

Kiemelt kép: Katonák Budapesten – Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt