Több száz kárpátaljai roma ragadt az ukrán határmenti településeken. Tiszabecsen és Záhonyban vesztegelnek a családok, akik nappal az utcán töltik idejüket, éjszaka pedig a művelődési házban alszanak. Mivel mindannyian magyar állampolgárok, így rájuk nem vonatkozik a menekülteknek járó kedvezmény.

Romák Tiszabecsen

Szívszorító fotókat tett közé egy férfi az egyik menekülteket tájékoztató Facebook oldalon. Azt írja: „Tiszabecs, az igazi állapot cenzúra nélkül. Kisebb teremben, kb. 120-150 ember, a 2 hetes új szülöttől a 6-7-8 éves gyermekig. Csak gyermekek és az anyjuk. Semmilyük sincs, csak egy táska útra való, ha el bírták”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Roma menekültek Tiszabecsen

Forrás: Facebook/Segítségnyújtás Ukrajna

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

15-20 kilométert gyalogoltak

„Sokan 15-20 kilométert gyalog tettek meg. Szó szerint meg fagyva hoztuk el őket a határtól. Kb. 2km a sor, ami 2-5 óra hossza várakozás ebben a -5.5C fokban. Állami segítség 0, rendőrökön kívül semmi nincs, csak a helyiek és a jó szívű emberek. Indulok vissza kb 12-14 óra körül segíteni, leginkább gyermekeknek kellene, de minden, 1-2-3-4-5 méretű pelenka, tartós élelmiszer, instant leves, sok gyermek papucs van”.

Nők és gyerekek alszanak a földön

Forrás: Facebook/Segítségnyújtás Ukrajna

Záhonyban is várakoznak

A 24.hu azt írja, Záhonyban is összetorlódtak a kárpátaljai magyar romák, akik több napja várakoznak a vasútállomáson.

Fogalmuk sincs mi lesz

„Fogalmunk sincs, hogy mi lesz. Itt vagyunk harmadik napja, ebből egy éjszakát segített a református szeretetszolgálat. Pesten dolgoztam, onnan jöttem ide, itt találkoztam össze a családdal. Gondoltuk, hogy ugyanúgy megkapjuk a menekülteknek járó segítséget, mint az ukrán álampolgárok. Hát nagyot tévedtünk, már mindenki egyre jobban kétségbe van esve. Ennivalót azért kapunk, például szendvicseket a reformátusoktól” – mondta egy 30 év körüli férfi.

Minden menekültet befogadnak

A magyar kormány csütörtökön este kormányrendeletben határozott arról, hogy minden Ukrajna felől érkező menekültet beenged az országba, de a menekültstátuszt és a vele járó kedvezményeket csak a külföldi állampolgárok kaphatják meg.

Magyar állampolgárok vesztegelnek

Az állomáson veszteglő roma családok pedig magyar állampolgárok, akik szintén kárpátaljai településekről menekülnek a háború elől.

Beszorultak egy joghézagra

Az egyik helyi roma politikus szerint a határon veszteglő romák beszorultak egy joghézagba. A menekültek a záhonyi művelődési házban vesztegelnek, amely este 6-kor nyit, de reggel el kell hagyniuk az épületet.

Budapestre jönnének

A politikus szerint a határon veszteglő roma családok nagy valószínűséggel a fővárosi önkormányzat által felajánlott menekültszállón fogják majd elhelyezni.

Félnek a harcoktól

„Félünk a harcoktól, hát itt ez a sok gyerek, öljék meg őket? Jönnek az oroszok. Az embereink meg otthon maradtak, a nagy fiaink is, akinek nincs magyar állampolgárságuk. Keresztlevelekkel, paszportokkal minket átengedtek” – mondta az egyik roma asszony. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: menekült családok Tiszabecsen – Forrás: Facebook/Segítségnyújtás Ukrajna