A legtöbb európai fővároshoz hasonlóan már Budapesten is lehet elektromos rollert kölcsönözni. Az első ilyen kísérleti pont a Szent Gellért téren nyitott meg május elsején. Ehhez kapcsolódnak kerékpármegosztó és autómegosztó szolgáltatások.

A program egyelőre kísérleti fázisban van, de ha jól alakulnak a dolgok, rengeteg ilyen megosztó pont lehet a városban és sokan rollerezhetnek.

A Szent Gellért téren az M4-es metró kijáratának szűk környezetében kiépített Mobilitási Ponton a LIME elektromos rollermegosztó, MOL BUBI és Donkey Republic kerékpármegosztó, a MOL Limo és a GreenGo autómegosztó szolgáltatások válnak elérhetővé.

A Cities4People az Európai Unió által támogatott projekt, amelynek célja, hogy fenntartható és emberközpontú közlekedési megoldásokat találjon, válaszul a városi mobilitási kihívásokra.

A kezdeményezés öt különböző európai városban működik: Budapesten, Hamburgban, Isztambulban, Trikalaban és Oxfordshire-ben. Magyarországon a projektet a Fővárosi Önkormányzat koordinálja. Partnere pedig az innovatív városi mobilitási szolgáltatásokat nyújtó Lime.

A gyors, egyszerű és fenntartható közlekedést biztosító elektromos rollereket a fővárosiak május 1-jétől használhatják, első körben a budai és a pesti Duna-part egyes szakaszain, illetve az ahhoz közel eső kijelölt területeken. A villany kétkerűkeket munkába járáshoz, szabadidős programokhoz, és városon belüli utazáshoz is ajánlják.

A felhasználók okostelefonjukra letöltve a Lime mobil applikációját, könnyedén megkereshetik a hozzájuk legközelebbi rollert, és egy gombnyomással feloldhatják azt. Amikor az utazás befejeződött, a rollerezők az applikáció utasításait követve egyszerűen megállítják a járművet és biztonságosan leparkolnak vele. A rollerek egyszeri kioldási költsége 250 Ft, a használat percdíja pedig 50 forint lesz – írja az Autopro.hu.

Miről van szó pontosan?

A Fővárosi Önkormányzat, BKK Zrt. és KTI partnerként vesznek részt a 2017. június 1-jén indult 3 éves, Európai Unió Horizont 2020 keretprogramján.

Cities-4-People c. projekt célja közösségi tervezéssel emberközeli közlekedési megoldások létrehozása, tesztelése és értékelése.

A projekt budapesti célterülete a Duna-part Margit híd és Műegyetem rakpart közötti budai szakasza. A Fővárosi Közgyűlés március 27-i ülésén jóváhagyta a projekt közösségi bevonással megtervezett 3 db mintabeavatkozását. 2019. május – júniusi pilot beavatkozások a több, mint egy éve megkezdett közösségi tervezési folyamat részeként kerülnek kipróbálására.

Május – június hónapokban a budapesti lakosság 3-féle kísérleti beavatkozással találkozhat: Innovatív és fenntartható közlekedési szolgáltatásokat kínáló „Mobilitási Pont”; Gyaloglást, kerékpározást segítő forgalomtechnikai beavatkozás, rakpart „közteresítés”, Budai Séta Ösvény kialakítása.

Kiemelt kép: Mobilitási Pont a Szent Gellért téren – Fotó: BKK