Amikor ősszel beköszönt az első köd, mindig fellobban a vita az autósok között a ködlámpa és a ködfényszóró helyes használatáról.

Egy érdekes hír kapott szárnyra

Sokakat érdekel, hogy valóban akciót indít-e a rendőrség a ködfényszóró használata kapcsán. A napokban ugyanis felröppent a hír, hogy erre fognak rászállni a zsaruk. Kiderült az igazság. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez az igazság

A Közlekedésbiztonság honlapján közzétett cikk szerint nem fog sor kerülni ilyen akcióra a közeljövőben. Ez azt jelenti, hogy aki helytelenül használja akár a ködlámpát, akár a ködfényszórót, nem kell, hogy vaskos bírságra számítson, ezek csupán álhírek voltak. Ugyanakkor célszerű azokat a rendeltetésüknek megfelelően alkalmazni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szükségesek a ködfénylámpák?

Vannak, akik azt állítják, teljesen feleslegesek. Ők azzal érvelnek, hogy a ködfényszóró bekapcsolása esetén sem lehet jobban látni. Ugyanakkor a ködfénylámpák úgy vannak kialakítva, hogy nagyobb legyen a fényerejük, és mivel a fő lámpatestnél alacsonyabban vannak elhelyezve az autón, így erősebben és szélesebben képesek megvilágítani az utat.

Egyesek ellenzik, mások szívesen használják

A cikk szerint az ellenzők táborába tartozók a rosszul beállított ködfényszórót zavarónak találják a szembejövők. Ha valóban rosszul állítják be, akkor az akár veszélyes is lehet. Mások viszont azt állítják, hogy a ködlámpával közlekedőket messzebbről észre lehet venni.

Mit mond a KRESZ?

A KRESZ a következőket mondja: „Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.” Ezen felül ide vág még ez a mondat is: „Álló járművön – a forgalmi okból megálló járművet kivéve – tompított fényszórót csak erős ködben vagy sűrű hóesésben szabad használni; távolsági fényszórót, ködfényszórót használni tilos.”

A sofőrnek kell mérlegelni a helyzetet

A szabályokból nem derül ki, hogy pontosan milyen látási viszonyok teszik indokolttá a ködfényszóró használatát. Az autókban nincs is olyan műszer, ami meghatározná, milyen mértékű, milyen erősségű köd esetén kellene ezeket a lámpákat felkapcsolni. A járművezetőknek érdemes a józan eszükre támaszkodni, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a ködfénylámpa használata semmilyen esetben sem kötelező.

Van viszont, amit kötelező lenne betartani

A parkolóban vagy az út szélén vesztegelő autók tompított fényszóróit le kellene kapcsolni. Ezt a KRESZ is előírja, és a többi közlekedőt is feleslegesen zavarhatja. Az a gond az álló autókban felkapcsolva hagyott tompított fényszórókkal, hogy a távolról érkező sofőrök azt hihetik, valaki szembe közlekedik velük.

Ez a helyzet a ködfényszóróval

Ilyen esetben a ködfényszóró használata pont úgy nem megengedett, mint a reflektoré. Ugyanakkor a Közlekedésbiztonság honlapja azt írja, hogy ha nem megfelelő a közvilágítás egy adott szakaszon, akkor az út szélén, azzal párhuzamosan parkoló autók hátsó ködlámpájának működtetése indokoltnak tűnhet.

Mikor kell használni mégis?

Akkor, ha sűrű köd képződik, vagy sűrűn esik a hó. Ha valaki úgy véli, hogy a biztonságos közlekedéshez indokolt, jobban szeretne látszódni a hátulról érkezők számára, akkor okkal kapcsolhatja fel valaki a ködlámpát. Előfordulhat, hogy a tompított fénynél erősebb fényforrásra van szükség, ám a reflektort nem volna ésszerű használni, mert például a köd vagy a hóesés visszaverné a fényét.

Zavaró, ha ok nélkül használja valaki

Tény azonban, hogy ha nem rendeltetésének megfelelően alkalmazza valaki a ködfénylámpát, akkor zavaró lehet mások számára. Fényszóró helyett használni nem volna szabad. Amikor valaki utolér minket, és már meggyőződtünk róla, hogy észlelte a járművünket, akkor érdemes lekapcsolni a ködlámpát. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illlusztráció – Forrás: Police.hu