Átadták a megújult 13. századi Töki Romtemplomot.  A budai agglomerációs falu határában található, mára már nagyon rossz állapotban lévő műemléket a most indult ROM Vándor program első állomásaként állították helyre. A környéken összegyűjtött eredeti kövek felhasználásával megerősítették a középkori falakat, rendezték a templomrom környezetét és megteremtették annak két irányú megközelíthetőségét. Az 50 millió forintos költséggel helyreállított különleges atmoszférájú szakrális emlékhely mostantól a nagyközönség előtt is nyitva áll és várja látogatóit a hazai, illetve nemzetközi túra- és zarándokmozgalmak megújult célállomásaként. 

Összefogással mentették meg

„Az örökségvédelem ma már az újfajta partneri együttműködések kialakítását teszi lehetővé. Nyitott mindenki számára, aki szeretne részt vállalni múltunk építészeti kincseinek megőrzésében. Ez az értékmentő- és teremtő gondolat vezette ezt a kezdeményezést is, amelynek köszönhetően összefogással sikerült megmenteni a pusztulás, a feledés veszélyétől egy csodálatos Árpád-kori templomot” – fejtette ki Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Beruházási Minisztérium építészetért és műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára a Töki Romtemplom ünnepélyes átadóján. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Örökségek megóvása

A ROM Vándor program legfőbb célja építészeti örökségeink újrafelfedezése, megóvása és népszerűsítése, többek között azok felkutatásával, szakszerű helyreállításával, valamint a romemlékek környezetének megújításával. Ennek a hosszú távra tervezett önkéntes vállalati kezdeményezésnek csak az első állomása a töki helyszín. A program több mint száz romemlék feltérképezésével és mintegy 50 bejárásával kezdődött, amelyek után 12 műemlék lett előzetesen kijelölve. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Történelmi hagyaték

„Minden egyes esetben arra törekszünk a felújítások elvégzése során, hogy méltó módon viszonyuljunk a történelmi hagyatékhoz, és olyan minőségi munkát hagyjunk magunk után, amihez legalább 25 évig nem kell hozzányúlni” – mondta el Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója az átadón.

Évszázados értékek

„Mind munkatársaink, mind a bevont szakemberek az adott rom építészeti örökségének értékeihez, annak identitásához illesztve tervezik meg a rekonstrukciós folyamatot. Így megőrizzük azt a több évszázados értéket, amit ezek az épületek rejtenek. Ugyanakkor megragadjuk a lehetőségét annak, hogy közelebb hozzuk az emberekhez ezeket a helyeket, az életük részévé tegyük őket, ahová minőségi szabadidős programokat szervezhetnek. A töki templomrom megújításában önkéntes munka keretében közel száz kollégánk vett részt. A szakmai feladatok mellett Market összefogással valósítottuk meg a műemlék környezetének rendezését is” – tette hozzá a vezérigazgató.

A felújított rom mellett Scheer Sándor beszél

Forrás: ROM Vándor program

Titokzatos épület

A Töki Romtemplom története kevéssé ismert. Írásos emlékek alig állnak rendelkezésre a majd 800 éves egyházi épületről, illetve a közelében felépült középkori faluról. A török hódoltság idején teljesen elnéptelenedett ez a vidék, ami a templom sorsát is megpecsételte. A funkcióját és közösségét vesztett épület állapota folyamatosan romlott, a pusztuló rom csendes tanúja volt az évszázadoknak.

Feledésbe merülhetett volna

2000-ben régészeti feltárásokat végeztek a területén, amit részleges felújítás követett, viszont az állagromlást ez sem állította meg teljesen, ráadásul a romemléket teljesen körbevevő magántulajdonú szántóföld is egyre közelebb került a falakhoz, lehetetlenné téve annak megközelítését. Mindezek rendezése és az újabb állagmegóvási beavatkozások nélkül a feledésbe merült szakrális helyszín könnyen elveszhetett volna a közösség számára.

Ősök öröksége

Tök polgármestere, Bősze András elmondta: „A romtemplomunk újjáélesztése büszkeséggel, reménnyel tölti el az itt élőket. Tiszteljük, ápoljuk hagyományainkat, őseink örökségét, és folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyek révén tovább gazdagíthatjuk községünket, megalapozhatjuk a fejlődésünket. Ezzel a felújítással újabb nagy lépést tettünk előre, hogy a múltunk megőrzése mellett a jövő felé is új távlatokat nyissunk kulturális, turisztikai értelemben egyaránt.”

Társadalmi felelősségvállalás

A ROM Vándor program keretében előkészítés alatt van a második helyszín Aszófőn, a Kövesdi templomromnál. A ROM Vándor a Market Építő Zrt. hosszú távú társadalmi felelősségvállalási programja, amely elősegíti ezen megismételhetetlen atmoszférájú építészeti örökségeink minőségi rehabilitációját. Az építőipar kiemelt szereplőjeként a vállalat egy olyan komplex programot hozott létre, ami kapcsolódik a tevékenységéhez, illeszkedik a hitvallásához, értéket teremt, gazdagítja épített környezeti örökségünket, és országosan kiterjeszthető. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Romtemplom Tökön – Forrás: ROM Vándor program