A Kőszegi-hegység csúcsán legalább tíz centiméteres hó esett. A havazás ebben az időszakban nem ritka, de azért az váratlan, hogy húsvétkor ennyi csapadék hulljon Magyarországra.

Komoly hóesés Írottkőn

Legalább 10 centis hótakaró borítja be a Kőszegi-hegység legmagasabb pontját húsvét vasárnapján. Nem egy ritka jelenség ez, de ennyi csapadék ritkán szokott hullani az év ebben az időszakában. – írta az Időkép. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hideg légörvény kavarog Magyarország felett

A felettünk kavargó hideg örvény szombat délután és éjszaka is több hullámban hozott csapadékot a Kőszegi-hegységbe, ami a fagypont alatti hőmérsékletnek köszönhetően havazás formájában hullott le a hegycsúcsokon.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ennyi hó esett a hegyekben

Erre számíthatunk

Az Időkép szerint markáns légköri frontok elkerülik a kontinens belső tájait, jószerivel kint maradnak az Atlanti-óceánon. Ennek ellenére változatos Európa időjárása, ugyanis Közép-Európa felett egy magassági hideg légörvény helyezkedik el. Emiatt arrafelé sok a felhő és több helyen fordul elő eső, zápor. Ezzel együtt a hőmérséklet is jóval elmarad a szokásostól, szinte ez a térség a kontinens leghidegebb része.

Lassan melegszik a hőmérséklet

Másutt ugyanis már jellemzően 15 fok körül, vagy afelett alakul a csúcsérték, sőt az Ibériai-félsziget déli felén már 30 fok körüli értékek is előfordulnak. A Kárpát-medence időjárását hétfő estig még a magassági hidegörvény alakítja, amely csak lassan töltődik.

Várható időjárás

Vasárnap egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, a legtöbb helyen néhány órára kisüt a nap. Főleg a Dunántúlon fordulhat elő még kisebb eső, zápor. Éjszakára csökken a felhőzet, lesznek derült tájak, de rétegfelhővel borított, valamint ködös, párás körzetek is.

Erre számítsanak a locsolók hétfőn

Hétfőn a legtöbb helyen többórás napsütés várható gomolyfelhőkkel. Ezzel szemben a keleti, északkeleti megyék fölé vastagabb felhőzet érkezik, ezért ott kevés napsütés lehet csak, és eshet az eső, zápor, sőt néhol zivatar is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél hétfőn többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 12 és 17 fok között alakul.

A Mátrából hónyulak invázióját posztolta egy olvasó

Mi várható a jövő héten?

Nem fogunk megfagyni, jelentős enyhülés következik. Hétfőtől már komoly felmelegedés várható, a maximális hőmérséklet eléri a 17 fokot is. Kedden például már 19 fokra becsülik az időjósok a legmelegebb hőmérsékletet.

Tartós meleg jön?

Igen. A következő héten már csak 15 fok lesz a hőmérséklet, amikor még dideregni lehet. Bár csapadélból nem lesz hiány egészen jövő péntekig. Aztán jön a napos, igazi tavaszi idő. Oda sem figyelünk és egyszer csak berobban a nyár.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Facebook/Bársonyné Editke