A négy betűből és három számból álló új rendszámtáblákkal jövő péntektől találkozhatunk az utakon. A négy betű két-két betűre oszlik, közte pedig a magyar címer lesz látható. Az új formátum a zöld és a szürke rendszámokra is jön.

Elfogytak a rendszámtáblák több okmányirodában

Problémákba ütközhetnek azok, akik június végén szeretnének külföldről behozott autót forgalomba helyezni. Ugyanis a nagyobb forgalmú okmányirodákban elfogytak a jelenleg használt rendszámtáblák – írta a Totalcar. Mivel az új, két betű, két betű, három szám rendszerű azonosítókat csak július elsejétől adják ki, az átmeneti időszakban nehézkessé válhat az igénylés. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Keresni kell

A problémát valószínűleg az okozza, hogy a régi formátumú rendszámtáblák gyártását ebben az utolsó időszakban már szűkre szabták, ezzel elkerülve, hogy végül meg kelljen semmisíteni a megmaradó darabokat.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Új szabályok

A BudaPestkörnyéke.hu hírportálon írtunk arról, hogy új rendszámon első két betű vagy két magánhangzó, vagy két mássalhangzónak kell lennie. Ékezetes magánhangzók, illetve a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek a rendszámokon. Az új szabályok alapján matematikailag 450 millió új rendszámot adhatnak ki, ez több száz évre elegendő lehet.

Marad az EU-címere is

A rendszámtáblán, csakúgy, mint a mostaniakon, ott lesz az EU-címer, és a H betű is kék háttéren. A taxik TX-betűkkel kezdődő sárga rendszámokat kapnak majd.

A rendeletben kép is szerepel az új rendszámokról:

Forrás: Magyar Közlöny

Kivételes esetek

Marad a világoskék diplomatarendszámokban a CD-kezdés, és marad az oldtimereknek is az OT. A diplomatáknál a betűk után három-három számjegy jön.

Egyéni rendszám százezrekért

Továbbra is lehetőség lesz egyéni rendszámtáblákra, erről azt mondja a rendelet, hogy „legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből” állhat majd. Ékezetes magánhangzók nem lehetnek benne, a számjegyek helyén nem szerepelhetnek csak nullák. Egy ilyen rendszám 435 ezer forintba kerül.

Hatósági rendszámok

A rendelet szerint „a Magyar Honvédség járműveire a HA, a rendőrség járműveire az RA, az Országos Mentőszolgálat járműveire az MA kezdő betűjelű, a NAV járműveire NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járműveire a BA betűjelű, különleges rendszámtábla szerelhető fel, ami a jármű forgalomból történő kivonása után e szervek más járműveire is felszerelhető.

Messziről felismerhető rendőrautók

Az RA kezdő betűjelű rendőrségi rendszámtábla olyan szolgálati járműre szerelhető fel, amelynek külső kialakítása e szolgálati jelleget tükrözi.

Elfogytak a betűk

A minisztérium közleménye szerint a három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehetne többet kiadni.

Nem kell rohanni rendszámot cserélni

A közlemény szerint az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg, azaz a jelenlegi rendszámokat nem kell újra cserélni.

Nem lesz drágább az új rendszám

A felmenő rendszerű bevezetés „semmiféle adminisztrációs többletterhet nem jelent a tulajdonosok, üzemeltetők számára, kiadásaikat nem növeli, a forgalomban lévő hatósági jelzések a továbbiakban is használhatók, azokat nem kell új táblákra cserélni. Egy pár rendszámtábla ára a továbbiakban is 8500 forint, egy darabé pedig 5500 forint lesz.

Eddig 6 karakter volt

Magyarországon a gépjárműveken jelenleg 6 karakter hosszúságú forgalmi rendszámok vannak használatban. Ezek sorozatrendszám esetén három betű, három szám felosztásban követik egymást, fehér alapon fekete karakterekkel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Új rendszámtábla – Fotó: MTI/Demecs Zsolt