A legfrissebb adatok szerint több mint 3000 koronavírus fertőzöttet ápolnak kórházban és 255 beteg van lélelegeztetőgépen. Annyi a fertőzöttgyanús eset, hogy a mentők a kapacitásuk határán vannak, van olyan koronagyanús eset, ahová csak 4-5 nap múlva érnek ki mintavételre.

2000 felett a fertőzöttek száma

2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel  68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

56-an haltak meg

Elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1634 főre emelkedett, 17 469-en pedig már meggyógyultak.

255 beteg van lélegeztetőgépen

Ismét nőtt a kórházban ápoltak száma, jelenleg 3197 koronavírusos beteget ápolnak egészségügyi intézményben. Közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen.

Nő a tesztelési kapacitás

Folyamatosan nő a tesztelési kapacitás, az elmúlt 24 órában 15 596 PCR-tesztet végeztek el, és az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi tesztelést végzők közé – jelentette be szerdán az országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta, a tesztelésnek semmilyen kapacitási határa nincs, azt minden szükséges esetben térítésmentesen elvégzik.

Nem érnek oda a mentők

A Népszava szerint az Országos Mentőszolgálat a mintavételi kapacitásainak a végére ért. Hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni a mentők.

Jelentősen nő a mintavételi igény

Az OMSZ kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál lényegében elismerte a kapacitási gondokat. Mint írta: az elmúlt napokban jelentősen tovább nőtt az OMSZ-hoz beérkező mintavételi megrendelések száma. 

12 ezer igény fut be naponta

Győrfi Pál azt mondta, hogy a kezdeti néhány száz feladat után az elmúlt hetekben már napi több mint 5 ezer ilyen igénylés futott be az Országos Mentőszolgálathoz, most pedig egyes napokon a mintavételi feladatok száma meghaladja a 12 ezret is. A kapacitásaikat folyamatosan tovább erősítik, és igyekeznek minden tünetes beteghez 48 órán belül eljutni.

Emberhiánnyal küzdenek a mentők

Viszont van olyan eset is, hogy négy-öt nap múlva érkeznek meg a covid-tesztre várókhoz a mintavevők. A mentők egyik minta begyűjtője a Népszavának azt mondta: naponta átlagosan legfeljebb 5-6 ezer vizsgálatra van elég ember. Ezért is érnek ki olykor több nap múlva a PCR-tesztre várókhoz. 

Kiemelt kép: illusztrció – Forrás: MTI