136 koronavírussal fertőzött beteg halt meg az elmúlt 24 órában, és több mint 8 ezer fertőzöttet ápolnak kórházban. Közben hétfőn már Magyarországon is elindult az internetes regisztráció a koronavírus elleni oltásra.

2219 új fertőzött

2219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 256 367 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

136-an haltak meg

Elhunyt 136 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6120 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 75 281 fő, az aktív fertőzöttek száma 174 966.

8 ezer felett a kórházi ápoltak száma

Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 22%-a, a gyógyultak 24%-a budapesti. 8045 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen.

Megkezdődött a regisztráció

Magyarországon is elindult az internetes regisztráció a koronavírus elleni oltásra, mindenki jelezheti oltás iránti igényét a vakcina.gov.hu oldalon. Akik regisztrálnak az oldalon, azok értesítést kapnak majd arról, hogy mikor kerül sor az oltásra

Oltási terv

Az oltások akkor indulhatnak, amikor megvan a megfelelő, biztonságos, a magyar hatóságok által jóváhagyott vakcina. Ez egy oltási terv alapján zajlik majd  – mondta Dömötör Csaba.

A regisztráció ideje nem jelent előnyt

Az államtitkár szerint fontos dolog, hogy az oltások sorrendjét nem a regisztráció időpontja, hanem a védekezésben résztvevők elsőbbsége és a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg.

A WHO nem javasolja az öleléseket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója nem javasolja az öleléseket karácsonykor, szerinte a „testi kapcsolat mellőzése életmentő lehet a járványban”. Michael Ryant arról kérdezték, hogy az ölelés „szoros kontaktusnak” számít-e, amelyet az Egyesült Államok egészségügyi ügynöksége általánosan nem javasol.

„Rémisztőek a járvány adatai”

Az igazgató „kellemetlennek” nevezte, hogy a szeretet megnyilvánulását ölelés formájában mellőzni kell, de mint mondta, létfontosságú, mivel „rémisztőek” a járvány adatai, különösen az Egyesült Államokban, ahol percenként halnak meg a járvány miatt emberek, holott az ország egészségügyi rendszere kiváló.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI