Évtizedekkel ezelőtt elásott második világháborús robbanótesteket szállítottak el a tűzszerészek Galgahévíz külterületéről, a robbanótesteket feltehetően a világháború után helybéliek gyűjtötték össze és rejtették el – írta az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred a Facebook-oldalán szerdán.

Fémkeresővel kutatták át a területet

A közlés szerint mezőgazdasági földmunkák során egy nagyméretű feltételezett robbanóeszköz került elő. A katonák fémkeresővel átkutatták a területet, és összesen 15 robbanótestre bukkantak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Volt ott minden

Hozzátették, hogy a 9 darab 12 centiméteres német repesz aknavető gránát mellett 6 szovjet robbanóeszköz szunnyadt: egy 120 milliméteres repesz-romboló, két 82 milliméteres repesz aknavető gránát, valamint két 76 milliméteres repesz lőszer és egy ezzel megegyező űrméretű páncéltörő gránát.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Fotó a helyszínről:

Elszállították

A robbanótestek változatos nemzetiségek, típusok szerinti összetétele arra utalhat, hogy helyi lakosok gyűjtötték össze azokat és ásták el a településtől távol. A tűzszerészek a robbanóeszközöket elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később megsemmisítik azokat.

Helyszíni felvétel:

Aknamezők felszámolása

A bejegyzésben felidézték: 1945-től a tűzszerészek legfontosabb feladata évtizedeken keresztül az aknamezők felszámolása volt, hiszen óriási veszélyt jelentettek a civil lakosságra, de emellett „nem minden esetben volt kapacitás más robbanóeszközök kezelésére”. Ezért az állampolgárok sokszor „saját módszereket alkalmazva” próbálták elérni, hogy a tüzérségi eszközök, aknavető és kézigránátok, illetve lőszerek ne jelentsenek további veszélyt.

Fotó a helyszínről:

Ezért ásták el

Korabeli visszaemlékezések szerint kézenfekvő és népszerű megoldás volt összegyűjteni, majd a településtől távol elásni a harcokból megmaradt robbanótesteket. „Sőt, sokszor elhullott állatok tetemével is lefedték az elrejteni kívánt veszélyes eszközöket, ezzel biztosítva azt, hogy a gyermeki kíváncsiság folytán se kerüljenek ezek ismét napvilágra” – írták. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Helyszíni felvétel:

Kiemelt kép és belső fotók: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred