Több száz újabb ingatlan kisajátítására készül a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonal építése miatt. A kormány ugyan már 2100 ingatlant kisajátított a Mészáros Lőrinc által kivitelezett vasút miatt, most viszont újabb telkekre van szükségük. A kisajátítás nagyrészt budapesti és Budapest környéki ingatlanokat érint.

Kisajátított ingatlanok

A Budapest-Belgrád vasútfejlesztésre vonatkozó kormányrendeletet módosítására készül a kormány. Az Építési és Közlekedési Minisztérium által múlt pénteken társadalmi egyeztetésre bocsátott javaslat szerint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak számító vasútépítés megvalósításához újabb ingatlanok kisajátítására van szükség.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több mint ezer ingatlant érint

A módosítás egy új paragrafus beillesztését, és a beruházással érintett ingatlanokat felsoroló melléklet bővítését tartalmazza.  A felsorolás ezernél is több ingatlant tartalmaz, amelyek a beruházás megvalósításához szükségesek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Érintett kerületek

A kisajátítandó területek csaknem fele Budapesten található a 9., a 20. és zömében a 23. kerületben. Soroksár esetében több külterületi ingatlan is érintett, de Ferencváros és Pesterzsébet esetében csak belterületiekről van szó.

Budapesten kívüli ingatlanok

A mellékletben ezenfelül dömsödi, kiskőrösi és kiskunhalasi kül- és belterületi, valamint taksonyi zártkerti ingatlanok szerepelnek. Taksony már az előző listán is rajta volt. Berecz Julianna, a MÁV Zrt. vagyongazdálkodási igazgatója, éppen Taksonyban azzal nyugtatta az érintetteket egy korábbi kelebiai vasútfejlesztésről szóló lakossági fórumon, hogy a listán szereplő ingatlanoknak csak egy részét veszi meg végül az állam. De most úgy tűnik, még annál is több kell.

2021-ben adták ki az engedélyeket

Lázár János minisztériuma a Népszavának azt írta, hogy a Vasúti Hatósági Főosztály 2021-ben jóváhagyta a projekt megvalósításáért felelős konzorcium érintett vonalszakaszra vonatkozó engedélyezési terveit.

2100 ingatlant sajátítottak ki

Ez alapján ismertté váltak azok az ingatlanok, amelyeknek megszerzése a magyar állam javára részben vagy egészben szükségessé vált. A vállalkozó által a MÁV Zrt. részére átadott záradékolt kisajátítási tervek alapján a Kelebia-Soroksár szakaszon a vasúttársaság mintegy 2100 ingatlan esetében indította meg a területszerzési eljárását, amelyek mára gyakorlatilag befejeződtek.

Több területre van szükség

„A tervezés előrehaladásával és a műszaki tartalom kiviteli terv szintű kidolgozásával azonban sok esetben további területek igénybevétele iránti igény merül fel” – indokolta a módosítást az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Olcsón veszik meg a telkeket

A lap szerint a kisajátítási eljárásban érintett ingatlantulajdonosok sok jóra nem számíthatnak. Példaként említik erre, hogy Kelebia község 3000 négyzetméter erdőért összesen 1,316 millió forintot kapott, vagyis négyzetméterenként 440 forintot. Kiskőrösön volt olyan külterületi földrészlet, amelynek négyzetméteréért 555 forintot fizetett a MÁV, míg a belterületen 1685 és 22 ezer forint között mozgott a négyzetméterár.

Új szakértő

A megajánlott árral elégedetlen ingatlantulajdonos új szakértő kirendelését kérheti, ennek költségét azonban neki kell megelőlegeznie (ez nagyjából 300 ezer forint) és a végén is csak akkor kapja vissza a pénzt, ha az új szakvéleményt elfogadja a kormányhivatal, és határozatot hoz a megtérítéséről.

Perre is mehetnek, de minek?

Ha a kormányhivatal a magasabb kártalanítási összeg mellett dönt, akkor a MÁV bíróságon támadhatja meg a határozatot. Az ingatlan tulajdonosa is perelhet, de ez nem állítja le a kisajátítást.

750 milliárdos beruházás

A Budapest-Belgrád vasútvonal 750 milliárd forintból épül fel, aminek jelentős részét kínai hitelből finanszírozzák. A beruházás csaknem ezer év alatt térülhet meg – írta korábban szakértőkre hivatkozva az rtl.hu.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: