Akár súlyos bírság is lehet a vége, ha óvatlanok vagyunk. Szerencsére azonban már többféle módszer létezik arra az esetre, amennyiben jóhiszeműen használtuk a díjköteles útszakaszokat, ám még sem fizettünk érte.

Nekik éri meg a legjobban az éves matrica

Január 31. kedd éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya matricák – írja az e-autopalyamatrica.hu közlésére hivatkozva a 24.hu. Az éves matrica azok számára ideális, akik az év során többször utaznak, és rendszerint ugyanazokat a fizetős útszakaszokat veszik igénybe. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Regisztrálni sem kell

Az oldal az egyetlen online felület, ahol az autósok a matrica mellé kiegészítő szolgáltatásként gépjármű asszisztenciát, illetve 6 hónapos díjmentes balesetbiztosítást igényelhetnek. Bankkártyás és átutalásos fizetés is rendelkezésre áll, regisztráció nem kötelező, a visszaigazolást pedig e-mailben és SMS-ben is megkapják.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Egy órán belül elkerülhetjük a bírságot

A jóhiszemű felhasználókat védő intézkedés lehetővé teszi, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után vásárolják meg a pályamatricát: mentesülnek a büntetés alól, ha a megfelelő matricát a díjköteles útra hajtást követő 1 órán belül megveszik.

Éves matricával megúszható az összes pótdíj

Ha mégis pótdíjat szabtak ki ránk, három lehetőségünk adódik: az első lényege, hogy az érintett jármű üzembentartója egy éves országos e-matrica megvásárlásával kiválthatja a jogosulatlan úthasználat időpontja és az e-matrica megvásárlása között keletkezett, akár az összes tárgyéven belüli pótdíjas esetét. Ezzel a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésétől számított 75 napon belül lehet élni.

Ekkor lehet kedvezményes pótdíjat fizetni

A másik lehetőség a pótdíjamnesztia: a jogosulatlan úthasználatok halmozódása esetén az üzembentartó, a kérelme benyújtásától számítva, 180 napra visszamenőleg kérelmezheti, hogy kedvezményes pótdíjat fizethessen. Ennek összege 6 db alap pótdíj összegének felel meg.

Ebben az esetben két büntetést kell csak kifizetni

A harmadik lehetőség a pótdíjmaximalizálás: ha abban a tudatban használtuk a fizetős utakat, hogy rendelkezünk érvényes matricával, és csak az első büntetés megérkeztekor derül ki, hogy mégsem. Amennyiben kettőnél több büntetést kaptunk, személyesen vagy írásban kérhetjük a pótdíjak maximalizálását, kérelmünk pozitív elbírálása esetén pedig legfeljebb két büntetést kell kifizetnünk.

Email-el lehet igazolni a jogosultságot

Ha ezen az oldalon vásárolod meg az autópálya-matricát, a sikeres vásárlást, illetve a fizetés megvalósulását követően megkapod a matrica sorszámát tartalmazó e-mailt, amelyet az érvényesség időtartama alatt a járműben tartva igazolhatod az úthasználatra való jogosultságodat.

Előnyös a neten venni a matricát

Az interneten keresztüli autópályamatrica-vásárlás több szempontból is anyagilag előnyös döntés az utazók számára. Az online vásárlás lehetőséget ad arra, hogy mérlegeljük, melyik matricatípussal járunk a legjobban. Ha még az utazás előtt számításokat végzünk, megtervezzük és átgondoljuk útvonalunkat, az utazás időtartamát és számításba veszünk minden tényezőt, rengeteget spórolhatunk.

Ezért is jobb ez a módszer

A másik lehetőség az, hogy utazás közben állunk meg matricát vásárolni – a helyszíni vásárlás azonban a mérlegelésnek ezt a lehetőségét kizárja. Megéri azért is, mert így az utazást nem kell felesleges kitérőkkel megszakítanunk.

Minimális energia kell csak hozzá

Ha út közben jut csak eszünkbe, hogy a matricát meg kellene vásárolni, akkor olyan kitérőket kell tennünk, amelyek hátráltatnak, plusz időt és energiát kell beleölnünk a vásárlásba, holott az interneten keresztül minimális energia befektetésével elvégezhetjük a vásárlást. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Filep István.)