Ahogyan azt a BudpestKörnyéke.hu is megírta tegnap jelentette be a kormány, hogy benyújtotta a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (KATA) szóló törvénymódosítást, amit ma, kivételes eljárásban már el is fogadhat az Országgyűlés.

Ha elfogadják

Ha elfogadják a tervezetet, akkora jövőben kizárólag a lakosságot, saját termékeikkel és szolgáltatásaikkal közvetlenül kiszolgáló főállású egyéni vállalkozó adózási formája lesz a KATA. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Soron kívül

A hétfőn benyújott kormánymódosításról kedden dönt az Orszggyűlés, soron kívül. Amennyiben elfogadják a javaslatot, úgy többszázezer katás vállalkozó kerükhet bajba, ugyanis abból a 400 ezer emberből, aki emellett az adózási forma mellett tették le a voksukat, mindössze százezren lehetnek azok, akik kizárólag a lakosságot szolgálják ki.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kapcsolódó:

Új katatörvény: szeptember 1-től nem mindegy, hogy a mesterembertől magánszemélyként vagy cégként kéred a számlát

Akik nagy bajba kerülhetnek

A 24.hu cikke szerint a legrosszabbul a szellemi foglalkozásokat űző szabadúszók, grafikusok, ügyvédek, egyetemi oktatók, valamint az állatorvosok járhatnak. Ha elfogadják a módosítást, akkor sokaknak mostantól még többet kell majd befizetniük, de lesz olyan is egész biztosan, akinek új munka után kell majd néznie.

Hatalmas változás

A szakértők azt mondják, hogy továbbra is a katások szolgáltathatnak majd a legolcsóbban, azonban ebből a körből nagyon sokan ki fognak esni. A változtatás pedig nem csak azokat érinti, akik kizárólag szervezeteknek vagy vállalkozásoknak számláznak, hanem azokat is, akiknek bár zömében lakossági ügyfeleik vannak, de dolgoznak cégeknek is.

Lesznek még engedmények?

A 24.hu megkeresésére Ruszin Zsolt adószakértő azt mondta, hogy szerinte a taxisokon túl lesznek még olyan szakmák, amik engedményeket fognak kapni, hiszen a koronavírus járvány ideje alatt is a katázó taxisok voltak azok, akik elsők között kaptak adómentességet.

Többen kiesnek a körből

Ennek ellenére több szakma lesz, ami egészen biztosan kiesik a kata adózás köréből, a kreatíviparban dolgozók, a különböző szellemi foglalkozásokat űzők, de akár még a takarítók és a futárok is nagy bajba kerülhetnek, valamint az állatorvosok sem katázhatnak majd többé.

Tragédia

Angyal József adószakértő szerint a tervezet egyenesen tragédia. Úgy véli ez csak az első lépés afelé, hogy a katát végül teljesen kivezessék majd.

Ezt mondta Parragh László

A téma kapcsán Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pedig a Világgazdaságnak mondta el, hogy szerinte a fenti okokból kifolyólag jelentősen csökkenni fog a katás adózói kör, de véleménye szerint „a most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról”.

Tüntetés lesz

A kata megváltoztatása miatt egyébként tüntetést is hirdettek, a 10 órától kezdődő demonstrációt egy Facebook-eseményen keresztül szervezik a Parlament elé. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels