Az elmúlt időszakban Budapesten történt súlyos balesetek közül számos a gyorshajtásnak volt betudható, ezért lépnie kellett a fővárosnak. Ennek fényében összesen 45 sebességmérésre is alkalmas eszközt szerzett be Budapest. A cél az, hogy drámai mértékben csökkenjen a halálos közúti balesetek száma a fővárosban.

Ez Karácsony Gergely célja

Budapest főpolgármestere még 2020 áprilisában jelentette be a közösségi oldalán, hogy az a célja, hogy nullára csökkenjen a halálos balesetek száma Budapesten. Több európai nagyvárosra hivatkozott példaként, amellyel azt szerette volna megerősíteni, hogy ezt a célt nem lehetetlen elérni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rengeteg baleset történik évente a fővárosban

Minden évben nagyjából ezer súlyos közlekedési baleset történik Budapesten. Akkor Karácsony Gergely azt mondta, “szerintem politikától mentes közös ügyünk ennek a számnak érdemi csökkentése”. Bár a célt azóta még nem sikerült elérni, több intézkedés is történt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ezek az új célok

Karácsony Gergely a 2023 februárjában, Harminckettesek terén történt halálos gázolás után egyeztetett a rendőrfőkapitánnyal. Elmondta, hogy 2030-ig 50%-kal kell csökkennie a közúti balesetek súlyos sérültjeinek és halálos áldozatainak számának. Ennek a számnak a nullára redukálásának dátumát 2050-re tűzte ki.

Elkészült Budapest közlekedésbiztonsági stratégiája

Időközben elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a BKK szakértői által összeállított Közlekedésbiztonsági stratégiát. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy 300 eszközből álló, folyamatosan működő sebességmérő hálózat épül ki Budapesten. Ezek a készülékek éjjel-nappal üzemelni fognak a terv szerint.

Megkezdődik a terv megvalósítása

A főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya a 24.hu megkeresésére elárulta, hogy a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága 45 sebességmérésre alkalmas, fix telepítésű kamerát vett bérbe. Azt, hogy ezeket hova szerelik fel, két dolog befolyásolja. Egyrészt a technikai adottságok, ezen felül a közlekedésbiztonsági veszélyek.

További részletekre derült fény

A kamerákat csak olyan közúti konzolokra lehet felszerelni, amelyek elbírják azt. Ezen felül az egyes konzolokon kell hogy legyen gyengeáramú betáplálási pont, valamint olyan optikai hálózat, amely lehetővé teszi a kamera adatainak továbbítását biztonságosan.

Már augusztusban megkezdik az első kamerák telepítését

Jelenleg a kamerák telepítési helyszíneinek előkészítése zajlik. Várhatóan az első kamerákat még ebben a hónapban fel is szerelik, tudatta a főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya a lappal.

Automatikusan eljutnak a kamerák adatai a rendőrséghez

Azokat az adatokat, amiket rögzítenek a kamerák, a fővárosi közúti forgalomirányítási rendszer segítségével juttatják el a rendőrökhöz, méghozzá automatikusan. A rendőrség bírságot oszthat ki gyorshajtás esetén. A bevétel ez esetben a központi költségvetéshez kerül.

100 kamerára lehet szükség Budapesten

Két fix sebességmérő készülék kerülhet a repülőtérre vezető gyorsforgalmi útra. Egy a Weiss Manfréd úton, egy pedig a hatos számú főúton kerülhet elhelyezésre. A Hungária körúton négy vagy öt kamerára volna szükség a párizsi minta alapján. A 200 kilométeres fővárosi térségi és gyorsforgalmi úthálózaton 45, míg az 500 kilométer hosszú főúthálózaton 55-57 kamerát kellene felszerelni.

200 edukációs radar kerülhet kihelyezésre

Összesen 200 olyan, úgynevezett edukációs radart helyeznének ki, amelyek csak jelzik a sofőrök számára, hogy mennyivel mennek, de büntetés nem járna automatikusan a sebességhatár túllépéséért. A kamerák helyét az elképzelések szerint lehetne változtatni, ha tároló dobozokba tennék őket. Így az autósok sosem tudhatnák, hogy éppen akkor van-e kamera a dobozban, vagy sem. Ezzel a módszerrel olcsóbban lehetne nagyobb területen kedvét szegni a gyorshajtóknak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: új sebességmérők a 2. kerületben. Fotók: Facebook/Őrsi Gergely