Az élelmiszeriparban különösen nagy gondot kell fordítani az üzemek, raktárak megfelelő mikrobiológiai szintjére. A felületek, a légtér és az egyes munkafolyamatok fertőtlenítésére a kiváló megoldás a germicidlámpás (UV-C) technológia. Növénytermesztés, sütőipar, zöldség- és gyümölcstárolás, hús-, tej- és tojástermelő üzemek: néhány terület, ahol kifejezetten javasolt az UV-C kezelés.

Hatékony csírátlanítás a tojástermelésben

A tojások csírátlanítása UV-C lámpával egy speciális folyamat, mivel egyszerre kell a teljes felületet kezelni. Ehhez szállítószalag szükséges, amelyen a tojások forogva haladnak. Fölé egy ún. UV-alagutat szerelnek, ami megfelelő UV-C sugárzással bármely Szalmonella törzs esetében biztosítja az előírt 5 LOG csökkentést. Vagyis olyan dózist kell kapniuk, hogy 5 nagyságrenddel kevesebb legyen a Szalmonella baktériumok telepszáma. 

Azt, hogy milyen teljesítményű, típusú és hány darab lámpa szükséges, a szállítóegység mérete és sebessége alapján határozzák meg.

Bővebben az UV-alagútról

Az UV-alagutak kiépítése úgy történik, hogy a szállítószalagok egy részét rozsdamentes acél házzal építik be. Ebbe kerülnek bele a germicidlámpák. Így az UV-C sugárzás nem éri az üzemi dolgozókat, nem terheli a környezetet. Egy esetleges törés sem okoz problémát, ugyanis a sugárforrás sajátos fóliával van bevonva, így a szilánkok nem tudnak szétszóródni.

Karbantartási információk

Amennyiben napi 24 órán át használja a germicidlámpát, akkor általában 1 éven belül cserélni kell benne az égőt. Ennek élettartama körülbelül 9000 óra, ha ezt eléri, akkor érdemes új tartozékot vásárolni. Amennyiben egy nap akár 3-4 alkalommal is ki-be kapcsolja az eszközt, akkor annak csökkenhet a hasznos üzemideje. Átlagosan napi 6-8 óra működéssel akár 3-4 évente is elegendő a csere. Természetesen az időszakos tisztításról célszerű gondoskodni.

Mivel az UV-C sugárzás a kezelt termékekre nem ártalmas, ezért az élelmiszeriparban nagy jelentőséggel bír. Környezetbarát, vegyszermentes eljárás, és amellett, hogy nincs mellékterméke, még a túladagolás veszélye sem áll fenn az alkalmazása során. Hatékonyságának köszönhetően eredményesen használható egyéb víz- és levegőkezelési módszerekkel együtt.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a germicidlampa.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.