Rengeteg, 400 köbméternyi hulladék ömlött a Garam folyóba egy biogázüzemből a szlovákiai Zólyombúcs közelében. Több tonna hal pusztult el. A Garam a Dunába folyik, a torkolat térségében fokozta a figyelőszolgálatot a hazai vízügy, attól félnek, hogy a rengeteg elpusztult hal megjelenik a Dunán is.

Büdös, zavaros víz

Zavaros, bűzlő vízről és haltetemekről számoltak be a Bezeréte (Tranavá Hora) közelében horgászó helyiek, majd a horgásszövetség derítette ki, hogy az erős vihar rádöntött egy fát egy Zólyombúcs közelében fekvő biogázüzem fermentációs tartályára, amely megsérült és a heves eső 400 köbméter hulladékot mosott a közeli patakba, majd a Garamba – adta hírül a ma7.sk magyar nyelvű szlovákiai híroldal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Dunába folyik

A Garam Esztergommal szemben, Párkány alatt torkollik a Dunába. A szennyezés a folyó középső szakaszán történt, Bezeréte körülbelül 120 kilométerre fekszik torkolattól. A térképet a cikkünk alján éred el.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Elpusztult halakat önkéntesek szedték össze

Forrás: Facebook/Budapest Halai

2 tonna tetem

Az elpusztult halakat összegyűjtők szerint az első nap 25 halfaj 4100 példánya összesen 1,9 tonnát gyűjtöttek össze. Sok védett és veszélyeztetett apróbb testű halfaj (csíkfélék, küllőfajok, kölönték, ingolák) valamint felbecsülhetetlen számú ivadék ebben a mérlegben nem szerepel, hiszen igen nehéz lenne elpusztult példányaikat megtalálni és összeszedni – írják a Budapest Halai Facebook-oldalon.

Az emberi kézhez képest láthatóan nagy példányok is elpusztultak

Forrás: Facebook/Budapest Halai

Egyedülálló óriáshal

A Garam Szlovákia néhány olyan vize közül az egyik, amely otthont ad a dunai galóca (Hucho hucho) állományainak. Ez a halfaj Európa legnagyobbra növő pisztrángféléje, másfél méteres és 50 kilogrammos is lehet. Világszinten veszélyeztetett, nálunk fokozottan védett halfaj. A dögök között sajnos nagyon sok galócát is lehet látni.

Még nem szóltak a szlovákok

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság információi szerint a szennyezés Žarnovica térségében található, mintegy 80 km-re a Dunától – írta a Garam-torkolati Duna-szakaszt felügyelő vízügyi igazgatóság, amely egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást a szlovák féltől.

A magyar vízügy résen van

Mindenesetre fokozottabb figyelőszolgálatot indítottak el a torkolat térségében, és “bármilyen rendkívüli tapasztalás esetén annak tükrében megtesszük a szükséges intézkedéseket” – közölte Sütheő László műszaki igazgatóhelyettes – írja a Dunakesziposzt.hu

Rendkívül súlyos környezetkárosítás

Az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy több száz liter olajat öntött valaki a szigetszentmiklósi esővízelvezető csatornába, onnét pedig a Soroksári (Ráckevei) Dunába folyt az olaj. Az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb környezetszennyezése tavaly december elején történt. A súlyos természeti kárt okozó bűncselekmény felderítése érdekében a BRFK-n külön nyomozócsoport alakult, Budapest rendőrfőkapitánya pedig kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.

Előkerült a lehetséges tettes

A rendőrség fél évvel később, 2021. június 2-án előállította a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, akit természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki. Az 59 éves tököli férfi nem vállalta a hazugságvizsgálatot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt történt a szlovák halpusztulás

Kiemelt kép: Halpusztulás a Garamon – Fotó: Facebook/Budapest Halai