A szabadságukról Nyugat-Európából hazatérő és a nyaralásból visszainduló vendégmunkások miatt óriási torlódás alakult ki a szerb-magyar határon Röszkénél péntek délelőtt. Aki most autóval Görögországba indul, hatalmas forgalomra készüljön a határállomásokon és a szerb autópályákon, ráadásul a Covid újabb variánsai is bonyolítják az utazók életét. Horvátország felé is jelentős autósorok kígyóznak a határállomásokon.

Óriási a torlódás

A személygépkocsival Szerbiába tartóknak a röszkei autópálya-határátkelőhelyen négy, a Magyarországra érkezőknek öt órát kell várakozniuk. Az autópálya-határátkelőhely belépő oldalán az autóbusszal érkezőknek háromórás a várakozás. Intenzív a forgalom a röszkei és az ásotthalmi közúti átkelőnél is, ahol mindkét irányban egyórás a sor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Keressünk kisebb átkelőt

A gyorsabb határátlépés érdekében érdemes a kisebb átkelőket választani. Szerbia felé igénybe vehető a kübekházi és a tiszaszigeti közúti határátkelőhely, mindkettő 7-től 19 óráig üzemel. A csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen Románia felé két órát kell várakozni a kilépésre, Horvátország irányába is hosszú sorok vannak Letenyénél.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

400 ezer magyar

Mivel évente csaknem 400 ezer magyar indul Horvátországba, ilyenkor óriási dugók alakulnak ki. Az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy az M7-es autópálya határállomását merre érdemes kikerülni.

Hatalmas torlódás Zágráb-Luckonál

A horvát médiában is rendszeres hír, hogy a zágrábi körgyűrűnél lévő fizetőkapunál, Luckonál mekkora sor torlódott éppen fel. Nyári hétvégeken nem ritka az 50 km-es torlódás sem. Mivel a zágrábiak úgy járnak az Adriára, mint a budapestiek a Balatonra, ezért óriási a forgalom péntek délután és szombaton, visszafelé pedig vasárnap. Ha nem akarsz Luckonál belekeveredni egy sok órás araszolásba, ne hétvégén utazz erre, vagy kerüld ki.

Regisztráció Horvátországba határátlépés előtt

Horvátországba továbbra is beléphetünk a magyar védettségi igazolvánnyal. A határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. A torlódás elkerülése, s a várakozási idő csökkentése érdekében javasolt az adatokat a beutazást megelőzően feltölteni az EnterCroatia oldalon. Ezt követően az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat.

Görögországba utazóknak is regisztrálni kell

A Görögországba autóval indulóknak Röszkére kell figyelniük, ahogy fentebb írtuk óriási a dugó. Útközben sem Szerbiában, sem Észak-Macedóniában nem kell regisztrálni magukat, a magyar védettségi igazolvánnyal gond nélkül átléphetőek ezek a határok. Görögországba viszont csak egy előzetes regisztráció után lehet belépni. Erre azért kell figyelni, mert az országba történő belépés előtt 24 órával kell kitölteni. A görögök online kérdőívét itt lehet elérni.

A görögöknél fontos a QR-kód

A görög kérdőív kitöltése után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot. 

Kérdéses görög szigetek

Lefkada, Salamis és Evia szigetek kivételével az ország összes szigetére Görögországon belülről is, mind légiúton mind hajóval, csak oltási, vagy védettségi igazolvánnyal, vagy negatív teszt bemutatásával lehet belépni – derül ki a konzuli szolgálat tájékoztatásából, amely szerint a 12-17 év közötti kiskorúak számára a fentiek mellett továbbra is lehetőség van 24 órás gyorsteszt bemutatására, 12 év alatti gyermekek pedig szabadon védettségi igazolvány/teszt bemutatása nélkül utazhatnak szüleikkel.

Teszt vagy védettségi igazolvány

A tesztek meglétét a légitársaságok és a hajótársaságok a beszállás előtt ellenőrzik. Ugyanakkor ez a szabály csak azokra vonatkozik, akik már az országon belül tartózkodnak, és onnan szeretnének egy szigetre utazni. Aki külföldről érkezik egy görög szigetre, csak oltási, vagy védettségi igazolvánnyal, vagy 72 óránál nem régebbi PCR teszttel, illetve 48 óránál nem régebbi negatív rapid antigén teszttel léphet be az országba.

Olaszországba is regisztráció kell

Az Olaszországba való beutazáshoz EMA által elismert oltás, negatív eredményű molekuláris (PCR) vagy antigén gyorsteszt szükséges a magyar állampolgárok számára, valamint regisztrálniuk kell magukat. A EU Digital Passenger Locator Form ezen a linken érhető el, amelyen nemcsak az Olaszországba, hanem a Máltára való beutazáshoz is lehet regisztrálni. Az olaszországi tartományok többsége önálló regisztrációs rendszert működtet, így a belépőknek a régió egészségügyi szolgálata online felületén vagy alkalmazásán, esetleg zöld számon keresztül is regisztrálniuk kell. Szardínia és Szicília esetében az internetes regisztráció egyszerű és gyors, más tartományok esetében körülményesebb. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Görög tengerpart – LNInternational