„Karácsony Gergely legnagyobb problémája, hogy mi lesz itt az elkövetkező egy évben, ami az ő helyzetét illeti. Hogyan tud az ellenzéki pártokkal tárgyalni, megállapodni és nagy kérdés, hogy vajon lesz-e esélye arra, hogy ellenzéki együttműködésben újrainduljon főpolgármesternek” – állítja az ismert politikai elemző, Török Gábor.

Nincs könnyű helyzetben Karácsony Gergely

A történész, politológus, egyetemi oktató, Török Gábor az Inforádióban szólalt meg. A főpolgármester kapcsán határozottan elmondta, hogy az önkormányzati választások előtt egy évvel, Karácsony Gergely nincs könnyű helyzetben. Rengeteg tárgyalás, megállapodás vár rá, ezek kimenetele egyelőre kétséges. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zsarolási potenciál

A szakértő hozzátette: egy megválasztott főpolgármesternek erős társadalmi felhatalmazása van, ráadásul egy regnáló főpolgármesternek komoly zsarolási potenciálja van az ellenzéki pártokkal szemben, hiszen ha nem tudnak megállapodni, bármikor mondhatja azt, hogy elindul összefogás nélkül, ezzel pedig jelentősen gyengítené az ellenzéki jelöltet vagy jelölteket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Lebénulhat a főváros

A műsorban elhangzott, hogy olyan helyzet is előállhat, hogy Karácsony nem tud megegyezni az ellenzéki pártokkal, ők viszont azt mondják majd, hogy a Közgyűlésben semmit sem támogatnak, ami tőle jön, vagyis könnyen egy róka fogta csuka helyzet alakulhat ki, amely lebéníthatja a fővárost.

Nincs karizmatikus pártja

Török Gábor elmondta: Annak ellenére, hogy nincs karizmatikus pártja, nem tartja bábnak Karácsony Gergelyt. Ezért van az, hogy a főpolgármester véleménye sokkal fontosabb, mint a pártjának a véleménye. „Ebből a szempontból ő egy amolyan lebegő politikai szereplő.” – tette hozzá az elemző.

Sebeket kapott

Öt évvel ezelőtt Karácsony Gergely egészen más helyzetben volt. Az ellenzéki oldal egy részének ő volt a reménység, akit miniszterelnöknek is el tudtak volna képzelni. Azóta Karácsony komoly sebeket kapott és már az ellenzéki pártok is másként viselkednek vele, megváltozott a megítélése.

Nincs alternatívája

Karácsony Gergely szerepe mégsem értékelődött le. Az elemző szerint őt leginkább az alternatíva hiány erősíti. „Nem nagyon tudunk olyan politikust mondani az ellenzéki táboron belül, aki eséllyel fel tudná venni vele szemben a küzdelmet” – mondta Török Gábor.

Lesz ellenzéki ellenfele

Az elemző hozzátette: Ha hihetünk a Demokratikus Koalíció és a Momentum stratégiájának és megerősödésének, akkor nem nagyon engedhetik meg maguknak, hogy nem állítanak ki egy főpolgármester-jelöltet a 2024-es önkormányzati választásokra.

Török Gábor az elemző

Török Gábor 1971-ben született Szombathelyen. Politológus, történész, a 2004 után a Corvinis Egyetem Politikatudományi Intézetének egyetemi adjunktusa lett. Korábban az egyik hetilap olvasótábora a leghitelesebb politikai elemzőnek választotta. Politikai karrierrel is kacérkodott, hiszen 2010-ben helyi önkormányzati képviselő lett a Tihany melletti Aszófőn, de 2014-ben már nem indult. Navracsics Tibor lemondása után kiírt időközi választáson bejelentette az indulását Veszprémben, végül visszalépett, így esélye sem volt bekerülni a Parlamentbe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu