Budapesten is kinyithatnak holnaptól az éttermek és kávézók belső terei, valamint a szállodák, játszóterek is. Az egész országban változnak a szabadtéri korlátozások: már lehetnek nézők is a sporteseményeken, színházi és kulturális előadásokon, de a szabadtéri zenei fesztivál még mindig tiltólistás.

A frissen megjelent kormányrendelet szerint a vendéglátóhelyek belső részében – étteremben, a kávézóban, a cukrászdában, a büfében, a presszóban a tartózkodás és az étel, illetve ital elfogyasztása is megengedett május 29-től.

A szabadtéren lévő játszótér nyitva tarthat és látogatható május 29-től. A szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket, és a vendégek számára az ott-tartózkodás is megengedett május 29-től.

A szabadtéri sportrendezvény nézők részvételével megtartható. A szabályok szerint olyan rendezvény számít szabadtérinek, amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik. Szabadtéri rendezvénynek minősül a cirkuszi előadás, de a fedetlen vagy részben fedett létesítményben – stadionban, uszodában, szabadtéri színpadon, szabadtéri moziban – zajló esemény is – írja az atv.hu.

A rendelet a sportrendezvényekre, valamint a színházi előadásra, a mozira, a cirkuszra, a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállításra, az irodalmi és könyvszakmai rendezvényekre, a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvényre, azaz kulturális rendezvényekre vonatkozik.

A nemzeti parkokban fenntartott szabadtéri bemutató létesítmények is látogathatók lesznek, de legalább 1,5 méter védőtávolságot be kell tartani.

A szabadtéri kulturális és sportrendezvények a nézőterén a nézők – a páholyok kivételével – csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni. A közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el, az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

A szabadtéri rendezvény során a nézők – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – a védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani, különösen a páholyokban, a szabadtéri rendezvény szünetében, a szabadtéri rendezvény létesítményének területén, illetve a szabadtéri rendezvény helyszínén található üzletekben is.

Tilos viszont tartózkodni – a nem zárt helyen tartott – zenés, táncos rendezvény helyszínén. De fesztivál, könnyűzenei koncert, táncház, táncklub, diszkó, rockklub helyszínén is, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

Kiemelt kép: kijárási korlátozások Budapesten – Forrás: MTI