Nincs egységes álláspont abban a tekintetben, hogy vajon megfelel-e a kormányhatározatnak a híd, amely alapján ki lehet fizetni az állami támogatást. A felek a nyilvánosságban üzengetnek egymásnak.

A kormány jogászokkal nézetné meg a kérdést

A kormány van mulasztásban, nem a főváros – reagált a főpolgármester kabinetfőnöke Orbán Viktor Lánchíddal kapcsolatos kijelentésére. A miniszterelnök szerdán a kormányinfón azt mondta, jogászokkal vizsgálják meg, hogy a főváros szerződést szegett-e, amikor csak a közösségi közlekedés és a kerékpárosok előtt nyitotta meg a hidat – hangzott el vasárnap este az RTL híradóban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Részleges átadás

Egyelőre csak taxik, autóbuszok és biciklisek használhatják a december közepén részben megnyitott Lánchidat. Azért csak részben adták át, mert a járda még nem készült el – egyelőre azon vannak például a munkához szükséges állványok is.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megszegett megállapodás?

A felújítás összesen 26 milliárd forintba kerül, amiből a kormány és a főváros megállapodása alapján 6 milliárd forintot az állam fizet. Egy hete azonban a Területfejlesztési Minisztérium közölte, hogy a főváros megszegte a megállapodást.

Majd a jogászok megnézik

Érvelésük szerint azzal, hogy nem engedi fel a hídra az autókat, ezért a kormány nem fizeti ki az összeget. Néhány nappal később Orbán Viktor már árnyaltabban fogalmazott. „Hát van egy szerződés valóban. Majd a jogászok megnézik, hogy mi következik abból, nem venném el tőlük a kenyerüket”- jelentette ki a miniszterelnök.

Vicceskedni próbált

Hozzátette, „azt megemlítem, hogy a Lánchíd mégiscsak egy igazi magyar hungarikum. Fölújítottuk, rengeteg pénzt költöttünk rá, és most se autóval, se gyalog nem lehet rajta átmenni. Ez óriási. Az egyetlen jó hír, hogy a halak továbbra is szabadon közlekedhetnek. Itt tartunk.”

A kormány van mulasztásban

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke erre a Híradónak úgy reagált, ők mindent a megállapodás szerint teljesítettek .„Hogy ha a kormányzati ügyvédek átvizsgálják az eddigi papírokat, akkor azt látják, hogy a két fél közül a kormány van mulasztásban, és nem a főváros” – magyarázta.

A kabinettel együtt döntöttek

Jelezte, „a kormány vállalta azt a kormányhatározatában, hogy biztosítja ezt a 6 milliárdot, és erről megköti a fővárossal a támogatási szerződést. Ezek nem történtek meg azóta”. Arról, hogy a részleges átadás után nem hajthat fel mindenki a Lánchídra, szintén a kormánnyal együtt döntött a főváros a kabinetfőnök szerint.

Ekkor dől el, hogy visszaengedik-e az autókat

Hozzátette: ha valóban írásbeli tájékoztatást kapnak egy olyan kormánydöntésről, ami felülírja a korábbit, és előírja, hogy nem kapja meg a főváros az ígért pénzt, akkor újra kell tervezniük a költségvetést. A főpolgármester ígérete szerint a beruházás utolsó fázisában a budapestiek szavazhatnak majd arról, hogy maradjon a gyalogos közlekedéssel kiegészülő jelenlegi forgalmi rend, vagy minden autó előtt megnyissák-e a Lánchidat.

A pesti oldalon nem lenne körforgalom

Karácsony Gergely az Mfor.hu-nak arról beszélt: a híd „gyalogos megközelíthetőségét radikálisan szeretnék javítani”. Így például „a pesti oldalon megszüntetnék a nagy körforgalmat, helyette egy zöld teret alakítanának ki”. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az összeállítás itt tekinthető meg

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.)