Az ellenzéki vezetésű kerület továbbra is kitart amellett, hogy a légiutas-adó jogszerű, azonban több szakértő szerint is komoly problémákat vet fel az új közteher. A kormányhivatal a légitársaságok mellé állt korábbi állásfoglalásában.

Nem tesz semmit a kerület

A 18. kerületi önkormányzat által bevezetett, több jogszabályt sértő légiutas-adó miatt a kormányhivatal december 12-én törvényességi felhívással élt, a képviselő-testületnek 30 nap állt a rendelkezésére, hogy megszüntesse a kialakult jogellenes helyzetet. A határidő azonban eredménytelenül telt el – közölte a Világgazdaság megkeresésére Budapest Főváros Kormányhivatala. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Beépítenék az árba

A kormányközeli lap azt követően kereste meg a hivatalt, hogy továbbra is eldöntetlen kérdés, jogszerű-e az az adó, amelyet a kerület DK-s vezetése kíván kivetni az utasokra. Amennyiben esetleg hatálybalépne az új sarc, az egyben azt is jelentené, hogy drágábbak lehetnek a repülőjegyek.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Már a Kúria előtt van az ügy

A kormányhivatal a légiutas-adó magasabb szintű jogszabályok előírásaiba ütköző rendelkezéseinek megsemmisítése érdekében a Kúriához fordult, valamint indítványában kérte az ideiglenes alkalmazási tilalom elrendelését is. A legfőbb bírói fórum a lap érdeklődésére azt közölte, hogy lajstromozásra került az ügy, amelyben a felek a kormányhivatal és az ellenzéki vezetésű 18. kerületi önkormányzat.

Sokak szerint tarthatatlan

A tervezett adóval több gond is van. A légitársaságok az adatvédelmi szabályokra, valamint a kettős adóztatásra hivatkozva tiltakoznak. Ugyancsak felemelték szavukat a földi kiszolgálók és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tulajdonosa is ugyancsak ellenzi a koncepciót. Emellett több szakértő szerint is tarthatatlan a rendelet.

A helyi Fideszt nem győzték meg az érvek

A lap megkeresésére a DK-s vezetésű kerület nem hajlandó válaszolni, azonban a helyi Fidesz elnöke jelezte, pártja frakciója nem szavazta meg a légiutas-adót. Lévai István Zoltán mindezt azzal indokolta, hogy az önkormányzat nem győzte meg őket arról, hogy jogszerű és megvalósítható az intézkedés.

Még azt sem tudják, mennyi bevétel lenne belőle

A fideszes politikus egy korábbi tévés nyilatkozatában nemes egyszerűséggel blöffnek nevezte a lépést, megjegyezve, hogy a 2023-as költségvetési rendelet a légiutas-adó tekintetében még bevételi előirányzatot sem tartalmaz, a jegyzőkönyv szerint a „felelős tervezés elvét” figyelembe véve.

Becsapottnak érezhetik magukat a helyiek

Egyúttal értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy mi szükség volt erre a szakmaiatlan, előkészítetlen rendeletre, és úgy véli, a lakosság joggal érezheti magát becsapva, hogy milliárdos bevételt ígérő adóról beszéltek a kerület vezetői hónapokon keresztül.

Bonyolult a helyzet

Mint korábban a Telex cikke nyomán mi is beszámoltunk róla, meglehetősen árnyalt a helyzet. Maga a repülőtér és a földi kiszolgálók is nagyon kritikusan fogadták. A legélesebb vitapont az lehet, hogy nem valósul-e meg a kettős adóztatás. A légi utazások jegyeit ugyanis már terheli egy brutális adó, ez az extraprofitadó. Vagyis van már egy olyan adó, aminek a tárgya ugyanez: az egy darab légi utazás.

Nem is lehetne beszedni

Az önkormányzat azt állítja, az extraprofitadó az utazással kapcsolatban a légitársaságokat adóztatja, de az ő elképzelésük szerint a magánszemélyekre vonatkozna fizetési kötelezettség. „A terminálon nem lehet pénzt beszedni az utasoktól. Az érkező utasokkal csak akkor lépünk kapcsolatba, ha poggyászproblémáik vannak” – magyarázta a hazai repülőtér piacvezető kiszolgáló török cég vezetője.

A szereplőknek nem tetszik

A Wizz Air ugyancsak ellenzi az új közterhet, s kettős adóztatásról beszél, amely egyértelműen túlmutat az önkormányzat adóztatási jogain is. A légitársaság úgy véli, ez a különadó további akadályokat gördítene a magyar légi közlekedési és turisztikai ágazat megerősödése elé.

Új források kellenek

Hallani azonban olyan véleményt is, amely támogatja a kerület szándékait, mondván, a szállodák is képesek beszedni az idegenforgalmi adót. Azt persze mindenki elismeri, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet mindenkit arra késztet, hogy új bevételek után nézzen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.)