A fővárosba is beleszálltak a taxisok, akik a Bolt ellen indítottak hadjáratot. Közös közleményt adott ki a több budapesti taxitársaság (Best Taxi, City Taxi, Go Taxi, Taxi4), amelyben az Európai Bíróság 2020-as ítéletére hivatkozva azt állítják, nem jogszerű a Bolt számlázási gyakorlata. Mint írják, a határozat kizárja a taxi szolgáltatást a „határokon átívelő, információs társadalommal összefüggő szolgáltatások” köréből.

Nem tetszik a számlázás

A taxisok nem első esetben fogalmazták meg ellenvetéseiket a Bolt céggel szemben. Belekötöttek már a taxitársaság nevébe is, most pedig azzal kapcsolatban kardoskodnak, hogy a cég a számlázást „külföldi partnerének gyakorlatilag kiszervezi annak érdekében, hogy az uniós adószabályozást – a határon átnyúló szolgáltatások esetében áfát nem tartalmazó számlák kibocsátására vonatkozó lehetőséget – kihasználva, látszólag kedvezőbb feltételeket biztosítson a vele szerződött személyszállítóknak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szabálytalannak gondolják

A közlemény aláírói úgy gondolják, a Boltnak a sofőrökkel kötött szerződései egyértelműen olyan szolgáltatásra utalnak, amelyet az ítélet szerint kizárt a taxi szolgáltatásból – írja a hvg.hu.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szerintük egyértelmű

A taxisok úgy fogalmaztak, „minden érintett és a hatóságok számára is nyilvánvaló tény, hogy a valós szolgáltatást a diszpécseri engedéllyel nem rendelkező észt cég végzi, azaz egy engedélyköteles tevékenységet a jogszabályok kikerülésével a magyar cég átad számára”.

Nem kerülhetik ki az uniós irányelveket

Hozzáteszik: a magyar és az észt cég közötti szerződések hatályosan nem kerülhetik ki – vagy nem kerülhetnék ki – az európai uniós irányelveket, illetve a hazai taxis piacra vonatkozó jogszabályokat és rendeleteket, mégis ez történik.

Az Uber tevékenységét végzik

Szerintük a Bolt épp az Uber tevékenységét végzi, pusztán annyi különbséggel, hogy legalább a sofőrök megfelelnek az előírásoknak és rendeleteknek, de maga a cég – sem az észt, sem a magyar – nem. 

Ellentétes a hazai szabályozással

A közleményben a Budapesti Közlekedési Központot is elővették a taxisok: szerintük a BKK nyilatkozata, amelyben kimondták, hogy a Bolt szabadjelzője bemutatásra került és azt ők elfogadták, ellentétes a hazai szabályozásokkal.

Megtévesztő

„A Bolt, a piaci szereplőket és a hatóságokat megtévesztően, olyan európai uniós irányelveket, nemzeti szabályozásokat kerül ki évek óta, amelyek a Bolton kívül mindenki számára kötelezők, és amelyek betartását minden egyéb esetben az illetékes BKK szigorúan ellenőriz, szükséges esetben szankcionál is” – áll a közleményben.

Résen lesznek

A taxisok ígérik: figyelemmel kísérik majd a hatóságok vizsgálatainak eredményeit, „mert az uniós értékeket oly nagyra becsülő Fővárosi Polgármesteri Hivatal, valamint a BKK Zrt. közleményei szerint minden rendben van, ezért ők vizsgálatot nem is hajlandók folytatni az ügyben”. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: továbbra is célkeresztben a Bolt. Fotó: archív