Noha semmi jele nincsen annak, hogy bármi érdemi előrelépés lenne a kínai elitegyetem budapesti kampuszának építésével kapcsolatban, a IX. kerület ellenzéki vezetője tovább harcol azért, hogy a helyiek népszavazáson mondják el véleményüket.

Elutasítás után fellebbezés

A IX. kerületi önkormányzat fellebbezést nyújt be a helyi választási bizottság döntése ellen, amelyben elutasították a kínai Fudan-beruházás megakadályozását célzó kerületi népszavazás két kérdésének egyikét – derül ki a Népszava cikkéből.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Ezek lennének a kérdések

A lap emlékeztet: Baranyi Krisztina, a beruházással érintett városrész, Ferencváros polgármestere és több ellenzéki képviselő testületi tag szeptember végén nyújtotta be a két kérdést. Az elsőben azt firtatnák, hogy mit szólnának a kerületben élők ahhoz, ha a kollégiumokat is tartalmazó Déli Városkapu fejlesztés a nemzetközi pályázaton díjnyertes tervtől eltérő funkcióval és módon valósulna meg. A másodikban arra kérdeznének rá: egyetértenek-e azzal, hogy Ferencváros önkormányzata egyetlen saját tulajdonában lévő ingatlant sem adna át a Fudan Egyetem megépítésére?

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem volt egységes a választási bizottság

A polgármester ismertetése szerint a helyi választási bizottság sem volt egységes az ügyben, így bízik abban, hogy még átmehet az eredeti koncepció szerinti megvalósításra vonatkozó kérdés. Amint mindkét kérdés ügyében végleges döntés születik, a kerületi képviselő-testület elé terjeszti a népszavazás kiírására vonatkozó javaslatát.

Döntés csak jövőre várható

A jogorvoslati és döntési határidők okán Baranyi Krisztina csaknem lehetetlennek tartja, hogy erről még az idén dönthessen a testület. ha minden jól megy, lejárnak a különféle jogorvoslati határidők, és a képviselők is áldásukat adják rá, akkor legkorábban tavasz elején járulhatnak urnákhoz a ferencvárosiak.

Baranyi Krisztina ezért ragaszkodik az ügyhöz

„Két okból sem engedhetjük el a Fudan Egyetem ügyét. Egyrészt tartozunk ennyivel annak a 230 ezer embernek, akik aláírásukkal tiltakoztak a magyar egyetemistáknak épülő Diákvárost kínai campusszal felváltani kívánt kormánydöntés ellen. Másrészt a Fudan Egyetem megvalósításának feltételei továbbra is adottak: a kormány nem vonta vissza az erre vonatkozó döntést, az egyetem fenntartására hivatott alapítványt is töretlenül működik” – fogalmazott a polgármester.

A kormányban gazdát cserélt a projekt

Palkovics László minisztert, korábbi projektgazdát ugyan visszahívták az alapítvány kuratóriumának elnöki tisztéről – és magából a testületből is –, de helyére Csák János kultúrminiszter került. Palkovics Kína-ügyi tanácsadóját Szabó László váltotta fel. Szabó a kormányközeli Mediaworks Zrt. első embere volt, majd miniszteri biztos lett, onnan nevezték ki a Fudan-alapítvány főigazgatójává.

Ígérete ellenére a főváros nem foglalkozik az üggyel

Karácsony Gergely főpolgármester az Alkotmánybíróság májusi döntése még arról beszélt, nekik most az a dolguk, hogy megtalálják a módját, hogy legalább a budapestiek elmondhassák a véleményüket a Fudan Egyetem ügyében. Ehhez képest a jelen állás szerint kihátráltak az ügy mögül.

Pedig egy napon lehetett volna két népszavazás

Baranyi Krisztina júniusban azt mondta, a fővárossal egy napon tartják a helyi népszavazást Budapesten és Ferencvárosban, amelyen a kínai egyetem építése mellett más, nagy vitát kiváltó témában is megkérdeznék az embereket – mint például a dugódíjról.

A főpolgármester már leszállna a „döglött lóról”

Szeptemberben egyébként Karácsony Gergely arról beszélt a Népszavának nyilatkozva, hogy ő „erről a döglött lóról leszállna”. Ugyanakkor azt ígérte, hogy megteremti a módját, hogy a budapestiek véleményt nyilvánítsanak a Fudan-ügyben is.

Kínai hitelből épülne a méregdrága magánegyetem

A lap emlékeztet, a kormány tavaly februárban döntött arról, hogy az 520 ezer négyzetméteres kínai kampusz a budapesti Diákváros helyszínén valósuljon meg. Az 540 milliárdosra becsült beruházás jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, kínai hitelből valósulna meg, de a költségeket Magyarország állná, részben a Kínai Fejlesztési Banktól felvett hitelből.

(Kiemelt képünkön Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely látható, forrás: Facebook.)