Szén-monoxid-mérgezésben életét vesztette egy ember vasárnap Maglódon – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel. Tegnap Kecskeméten történt hasonló tragédia

A fürdőszobában találtak rá

Vasárnap délelőtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy egy maglódi családi házban lakó ember nem ad életjelet magáról. A tűzoltók a földszinti fürdőszobában megtalálták az illetőt, de az életét már nem lehetett megmenteni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem volt szén-monoxid-érzékelőjük

A helyiségben nem volt szén-monoxid-érzékelő, a nyílt égésterű gázkészülék már nem üzemelt. A balesetet rekonstruálva a tűzoltók rendkívül magas értékben mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét. Az eset körülményeit és okát vizsgálják.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kecskeméten is meghalt egy ember

Dóka Imre helyettes szóvivő emlékeztett arra, hogy szombaton egy kecskeméti családi házban történt szén-monoxid-mérgezés, ott is életét vesztette egy ember.

Erre kell figyelni

A tűzoltó őrnagy hangsúlyozta: nyílt égéstérrel rendelkező tüzelő-fűtő berendezéseknél a megfelelő levegő-utánpótlásról gondoskodni kell. Egy köbméter gáz elégetéséhez tíz köbméter levegőre van szükség. Ha ez nem biztosított és a kémény sem megfelelő, az tragédiához vezethet – húzta alá.

Tápiószelei eset

Péntek este kapott szén-monoxid-mérgezést egy 70 év körüli nő Tápiószelén. A nőt az eset után kórházba vitték. Az élettársa szerint most kapcsolták be először a fűtést a hideg miatt.

Jobban van az asszony

A tűzoltók a családi házban zárt nyílászárók mellett beüzemeltették a gázkészülékeket és magas szinten szén-monoxidot tudtak mérni a lakásban. Úgy tudjuk, az asszony már jobban van.

Mi a szén-monoxid?

A szén-monoxid (CO, régi nevén szénéleg) színtelen, szagtalan, íztelen gáz. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződik, főleg belső égésű motorokban. Üzemanyagnak is használható, levegővel jellegzetes, kék lánggal ég. Kiterjedten használják vegyipari alapanyagként.

Milyen gyakoriak Magyarországon a szén-monoxid-mérgezéses esetek?

Évente átlagosan 600 esetben riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez. Az esetek felében kisebb-nagyobb mértékű szén-monoxid-mérgezés is történik, melyek évente átlagosan 10 ember életét követelik. 

Műszaki kialakítás

A balesetek megelőzését úgy alapozhatjuk meg legjobban, hogy a tervezéssel, kivitelezéssel és az üzembe helyezéssel megfelelő szakembert bízunk meg. Soha ne becsüljük alá ezeket a feladatokat, a tervező, a tervek szerint eljáró kivitelező és az üzembe helyezéshez szükséges szakemberek gondos munkája garantálja a rendszerek biztonságos működését.

Szellőzőrácsok letakarása

Gyakori, hogy a szellőzőrácsokat takarékossági szempontok miatt letakarják, ami roppant veszélyes. Fogadjuk meg a régi tiltó táblák tanácsait: a szellőzőnyílások eltakarása tilos és életveszélyes! A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Veszélyes fürdőszobák

A mérgezéses esetek körülbelül egynegyede a fürdőszobában következik be, hiszen e helyiségek alapterülete és légtere jellemzően kicsi. A vízmelegítő, vagy a kazán működése során elhasználja a helyiség levegőjét, ezért nagyon fontos a fürdőszoba megfelelő szellőzéséről gondoskodni. Ha letakarjuk a szellőzőt, máris életveszélyes állapotot teremtettünk.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás MTI