Török Ádám egy ideje már súlyos betegséggel küzdött. Azonban sikeresen felépült, s többször is színpadra állt. Májusban életműkoncertet szeretett volna adni,.

Fia erősítette meg az információt

75 éves korában elhunyt Török Ádám Máté Péter-díjas magyar fuvolista, énekes és dalszövegíró, a Mini együttes alapítója és frontembere. A művész fia is megerősítette meg édesapja halálhírét. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Problémák voltak az egészségével

Török Dániel Facebook-oldalán, egy dalszöveggel búcsúzott el édesapjától. A fuvolás-rocker 2022-ben, alig fél évvel sztrókja után már a jubileumi nagykoncertjére készült. Egy interjúban arról is beszélt, hogy „átvitorlázott egy súlyos betegségen.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Erre készült

Azonban erős szervezetének és felesége szeretetének köszönhetően sikerült megküzdenia a kórral. Mint a hvg.hu cikkéből kiderül, Azóta számos fellépése volt, 2023. május 8-án pedig az Erkel Színházban adott volna nagyszabású koncertet.

Már gyerekkorában fuvolázott

Itt bemutatta volna az új Bartók CD-t és a koncertet egyben Orszáczky Jackie emlékére is ajánlották volna a Syrius – Mini Jam 50. évfordulóján. Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. Már gyerekkorában megtanult fuvolázni. 1965-ben, gimnáziumi évei alatt kezdett el zenélni.

Klip 1976-ból

Rengeteg koncertet adott

Később különféle zenekarokban tűnt fel, 1987 és 1990 között szólókarrierbe fogott, majd 1993-ban Mini koncertet szervezett a Budapest Sportcsarnokban, ahol az együttes valamennyi korábbi tagja is szerepelt. 1998-ban egy nagyszabású, Petőfi Csarnokban tartott koncertet követően újraindult az addig szünetelő Mini.

Hatalmas sztárokkal lépett fel

2004-től 2007-ig turnékon és fesztiválokon vettek részt, többek között Tel-Avivban és Erdélyben is, 2005-ben Éjszakai harcos című lemeze megjelenése alkalmából pedig szuperkoncertet adott ugyancsak a Petőfi Csarnokban. Olyan legendás, világhírű zenészekkel játszott együtt, mint B.B.King, Billy Cobham, Tom Beck, Boris Pilleri.

Számos díjat nyert

Rendkívül termékeny pályafutása volt. 50 különböző album és DVD jelent meg tőle, 9 ezernél is több koncertet adott mind idehaza, mint külföldön. Elsősorban Svájcban és Lengyelországban, de megfordult amerikai, kanadai, osztrák, vagy éppen lengyel fellépéseken is. 2017-ben megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, 2019-ben Máté Péter-díjat, 2021-ben Fonogram Életműdíjat kapott – írja visszaemlékező cikkében a hvg.hu. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Emlék 1993-ból

(Kiemelt képünk forrása: Facebook.)