Ugyan hátra van még a pontos vizsgálat, de nem zárható ki, hogy egy fűtőberendezés okozta a végzetes tüzet. A katasztrófavédelem a tűzjelző beszerzésének fontosságára figyelmeztet.

Az egész ház leégett

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy hatvan négyzetméteres, könnyűszerkezetes melléképület vasárnap éjjel Zsámbék külterületén – közölte hétfő reggel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF.) A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez okozhatta a tragédiát

Tájékoztatásuk szerint mire a tűzoltók kiérkeztek, az épület összedőlt, a romok alatt egy embert találtak, akinek az életén már nem lehetett segíteni. Az ingatlanban egy kályha és egy gázpalack is volt, így nem zárható ki, hogy a tüzet a fűtőberendezés okozhatta.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezek a leggyakoribb problémák

A pontos kiváltó okot a tűzvizsgálat során tisztázzák. Hangsúlyozzák, hogy a legtöbb lakástűz nyílt lángra, elektromos problémára, vagy fűtési hibára vezethető vissza. Azokban az épületekben, ahol van füstérzékelő, nem következik be halálos lakástűz.

Nagyon fontos a tűzjelző

Sőt: ezeken a helyeken a füstmérgezés, nagyobb tűz sem jellemző: az érzékelő ugyanis a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő cselekedni. Minél hamarabb tudomást szerzünk a tűzről, annál több időnk van kimenekülni az épületből és a tűzoltókat hívni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

Holttestet találtak a tűzoltók

Mint arról beszámoltunk, legutóbb a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tardon kapott lángra egy családi ház. Két járművel tíz tűzoltó vonult a Kossuth utcai házhoz. A teljes terjedelmében égő 150 négyzetméteres épületben a tűzoltók oltás közben egy holttestet találtak.

Szemetet halmoztak fel

Egy órán át küzdöttek a lángokkal, és az oltáshoz a tetőt is meg kellett bontani. A házban nagy mennyiségű szemét volt felhalmozva. A tűz keletkezési körülményeinek feltárására tűzvizsgálati eljárás indul.

Ez a gond a felhalmozással

Ha egy épületben sok éghető anyagot halmoznak fel, az nemcsak a tűz keletkezésének és gyors terjedésének veszélyét növeli, de a menekülés lehetőségét is rontja. Az otthonunk tisztán tartása, az épület karbantartása tűzvédelmi szempontból is fontos – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Kórházban is csaptak fel lángok

Szerencsére nem történt tragédia, de a múlt héten ezelőtt tűz ütött ki a nagykanizsai kórházban, emiatt 16 embernek el kellett hagynia az érintett részleget. A tűzoltók rövid idő alatt megfékezték a lángokat.

Ruhák égtek egy szekrényben

A kisebb tűz a Kanizsai Dorottya Kórház egyik épületének második emeletén keletkezett, egy szekrényben, amelyben ruhák égtek. A tűzoltók rövid idő alatt eloltották a lángokat, majd egy ventilátor segítségével kiszellőztették az épületrészt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk Freepik-illusztráció.)