Egy tucatnyi rókatetemre bukkant egy helyi lakos Soroksár közelében. Az elszaporodott állatokat minden bizonnyal vadászok lőtték ki, de egyelőre nem lehet tudni, hogy miért nem szállították el a tetemeket. Budapesten és könyékén egyre jobban elszaporodtak a vaddisznók és a rókák, amely problémát jelent a helyieknek.

Rókatetemek Soroksáron

Soroksáron, nem messze a lakott területtől, az Ócsai út közelében, tucatnyi rókatetem hever – írja az Index.

Fotókkal bizonyítja egy helyi lakos

A felkavaró látványról a soroksáriak által létrehozott egyik zárt csoportban írtak. Az állattetemekről az egyik kutyatulajdonos fotókat is készített, majd elküldte a vadásztársaság képviselőjének, aki azonban eddig nem reagált a lap megkeresésére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Hivatásos vadászok lőtték ki az állatokat

Az állatokat hivatásos vadászok ejthették el, erre utal, hogy a rókatetemek mindegyikének le van vágva a füle, ahogy azt a legutóbb bevezetett jogszabály is előírja. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a Soroksáron kilőtt rókatetemeket miért nem szállították el.

Egész évben lőhetőek

Vadászok egyöntetű véleménye szerint a rókák nagyon gyorsan szaporodnak, szűkülő természetes életterük miatt egyre többször tévednek be lakott a településekre, emiatt az állatok egész évben korlátozás nélkül kilőhetőek.

Íjásszok nyilazzák a vaddisznókat

Nemrég írtunk arról, hogy Gazdagrét közelében, egy luxus lakóparkokkal beépített területen íjászok nyilazzák halálra a vaddisznókat, ha azok veszélyesen közel kerülnek a jómódú házakhoz.

Sok a vaddisznó a környéken

A madárhegyi utcák sarkára kiragasztott cédulák arról árulkodnak, hogy sok a vaddisznó a környéken. A Hosszuréti út egyik kerítésén ez a felirat olvasható: „Értesítjük a lakosságot, hogy a 11. Kerület Újbuda Önkormányzat közigazgatási területén a vaddisznók károkozásának visszaszorítása érdekében az Önkormányzat mezőőri feladatokkal megbízott szakembereket alkalmaz.”

Ezeket a figyelmeztető cédulákat rakták ki Madárhegyen

Figyelmeztető plakátok Madárhegyen – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu

Kilövik a veszélyes állatokat

Feladatukat a bejelentések alapján az állatok, elsősorban a vaddisznók lakott területektől való távoltartásával, károkozás megelőzéséével, vadriasztó szerek és eszközök alkalmazásával, veszélyeztetés esetén kilövéssel végzik el.

Emberéleteket veszélyeztetnek

Somogyi Zoltán mezőőr tájékoztatása szerint a vaddisznókondák a közeli erdős hegyi területekről érkeznek a városba élelmet keresni. Ne felejtsük, hogy mindez belterületen történik, ahol emberéleteket is veszélyeztethetnek, de a vadászati törvény értelmében lakókörzetben a vadakra nem lehet vadászni – mondta a férfi. 

A rókákat Biatorbágy környékén engedik el

Rókákból is rengeteg van a környéken, ezeket az állatokat csapdával fogják meg, majd elviszik őket Biatorbágy környékére és ott szabadon engedik őket- tette hozzá a mezőőr. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció