Óriási dugó alakult ki szerda reggel Iváncsánál az M6-os autópályán az épülő akkumlátorgyár környékén. Az építkezést végző munkások azt állítják nem kapják meg a fizetésüket, ezért állították le a forgalmat gépjárművekkel. A magyar kormány 50 milliárd forintot adott az adófizetők pénzéből a gyár építésére.

Csak a baj van ezzel az akkumlátorgyárral

Úgy tűnik mostanában csak a baj van az iváncsai akkumlátorgyárral. A Budapesttől délre, alig 35 km-re épülő gyárban tegnap több tucatnyian lettek rosszul, mert ismeretlen anyag került a levegőbe, ezután pedig arról szólnak a hírek, hogy 300 munkás lezárta az építkezéshez vezető utat, mert nem kapták meg a fizetésüket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

300 munkás tüntetett

A demonstráció miatt erős torlódás volt az M6-os autópálya iváncsai iparterület melletti szakaszán. A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. Az alábbi tájékoztatást adta: „A rendőrségre leghamarabb 2023. június 7-én 6 órakor érkezett lakossági bejelentés arról, hogy az iváncsai ipari park területére történő bejutást mintegy 300 fő, három gépjárművel akadályozza, amelynek következtében az ipari park területére vezető 6205-ös számú úton, valamint az M6-os autópálya 50-es kilométerénél forgalmi torlódás alakult ki. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Rendőrök a helyszínen

A helyszínre érkező rendőrök a közlekedés segítése, továbbá a forgalom zavartalanságának mielőbbi helyreállítása és biztosítása érdekében a gépjárműveket az autópályáról Adony, valamint Iváncsa településekre terelték, így lehetővé téve a forgalom folyamatos haladását, a közlekedési balesetek megelőzését.”

Nem kapták meg a fizetést

Iváncsa önkormányzat tájékoztatása szerint szerda reggel valóban komoly fennakadást okozott a település közlekedésében is az iparterületre bevezető út lezárása. Nem hivatalos információink szerint azonban – amelyet az illetékesek megerősíteni, sem cáfolni nem akartak – az anyavállalat, az SK kifizette az alvállalkozójának és az is az övének a megrendelt szakipari munkákat, ám az „al-alvállalkozó” ezt már nem tette meg a munkatársainak. 

A polgármester is a helyszínre ment

A település polgármestere, Molnár Tibor arról tájékoztatta a helyi sajtót, hogy reggel 7 óra után értesítették őt a település déli részén lakók, hogy fennakadás tapasztalható a Kilencedi úton, illetve a Vörösmarty utcai buszfordulónál. Mivel a helyszínre érkezve a polgármester is ezt tapasztalta, így a rendőrség segítségét kérte, akik ekkor már tudtak a problémáról és még megkezdték annak megoldását is.

Megállapodtak

Időközben arról értesült a duol.hu, hogy a felek megegyeztek abban, hogy az elkövetkező néhány napban kifizetik azokat, akik a fenti okok miatt nem kapták meg járandóságukat.

Baleset az iváncsai gyárban

Tegnap írtuk meg, hogy néhány nappal ezelőtt rengetegen lettek rosszul az éppen épülő iváncsai akkumulátorgyárban. Információk szerint ismeretlen anyag kerülhetett a levegőbe, a dolgozók ennek belégzésétől lettek rosszul.

Ismeretlen anyag

A Szabad Európa úgy tudja mindez az akkumulátorgyár Elektród nevű részlegében történt, úgy tudni valamilyen ismeretlen anyag jutott a levegőbe, a dolgozók ezt lélegezték be, majd lettek rosszul. Többtucatnyian érintettek, a legtöbbeknél hányás és hasmenés jelentkezett, de volt, aki kiütéses lett.

Védőruha nélkül

Az érintettek állítólag védőruha nélkül dolgoztak a gyárban, és olyan nehézfémekkel érintkeztek, mint a kobalt vagy a nikkel. A gyár vezetői szigorú hírzárlatot rendeltek el az eset után, de úgy tudni, hogy orvosi kivizsgálásra küldték az érintett személyeket.

Gondatlan veszélyeztetés 

Az eset kapcsán Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, valóban jártak ők is a helyszínen, a lap megkeresésére pedig közölték: „az említett ügyben a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt folytat eljárást. A folyamatban lévő büntetőeljárásról – az eljárás jelenlegi szakaszában – nem áll módunkban bővebb tájékoztatást adni.”

50 milliárd

A kormány 50 milliárd forinttal támogatja a magyar adófizetők pénzéből az építkezést. Mészáros Lőrinc cége 2,6 milliárd forintot kapott a gyárat kiszolgáló vízközművek megépítésére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció, a gödi Samsung-gyár építéséről készült felvétel