Hétfő reggel 7-re tüntetést szerveztek a futárok Budapesten, a Margit híd pesti oldalán. A szervezők azért vonulnak az utcára, hogy így tiltakozzanak az új katatörvény ellen, illetve reális rezsifizetést követeljenek. Jelenleg nem lehet közlekedni a Margit hídon. Cikkünk folyamatosan frissül…

11:55 – a Kossuth téren vannak a tüntetők

Nem sokkal dél előtt a Kossuth térre értek a kata módosítása és a rezsicsökkentés visszaszorítása ellen tiltakozók. Itt is felolvasták a követeléseiket: tolják el a KATA módosításának bevezetését januárra, tervezzék újra a KATA módosítást, tervezzék újra a rezsicsökkentés-csökkentést.

11:30 – közbelépett a rendőrség

A rendőrök közbeléptek. Többszöri felszólítás után a tömeget elkezdték leszorítani az útról a járdára. 200-nál is több rendőr jelent meg a tüntetésen. A rendőrök elkezdtek oszlatni, így a tömeg mégsem megy fel az Erzsébet hídra. Aki dudál velünk van – ez lett az új szlogen és visszafordultak. Egy tüntető a megafonba kiabálta, hogy a rendőrök így be fogják keríteni őket.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

10:44 – több BKK járat nem közlekedik

A BKK Info ezt írja: “Demonstráció miatt lezárták a Margit hidat, a Szent István körúton mindkét irányban, a Bem József utca–Tölgyfa utca útvonalon is. Továbbá szakaszos lezárásra kell készülni a Bajcsy-Zsilinszky úton befelé az Andrássy úttól, és a Károly körúton.

  • A 4-es és a 6-os villamos a Mechwart liget és az Oktogon között nem közlekedik, az M1-es és az M2-es metró igénybevételét ajánljuk.
  • A 9-es autóbusz terelve az Árpád hídon át közlekedik, de Óbuda felől csak az Arany János utcáig, míg Kőbánya alsó vasútállomás felől a Deák Ferenc térig jár csak.
  • A 26-os a 91-es, a 191-es és a 291-es autóbusz a Nyugati pályaudvar és a Margit híd, budai hídfő között nem jár.

10:40 – Sakkoznak és laptopoznak a hídon

A tömeg másik része a Margit hídon maradt. A 24.hu tudósítója szerint láthatóan jól érzik magukat. “A hídon krétázás, sakkozás, olvasás és laptopos dolgozás van a beszélgetésen kívül”. A rendőrök távozásra szólították fel őket.

9:30 – A Teréz körút felé indultak

Hivatalosan 9-kor véget ért a tüntetés. A szervezők bemondták, hogy nekik most  le kell vonulniuk a hídról ,de a többiek azt csinálnak, amit akarnak. A BudaPestkörnyeke.hu helyszíni tudósítója szerint ezután kettévált a tömeg. Egyrésze elindult a Teréz körúton.

Néhány 100-an vonulnak a Teréz körúton

Fotó: BudaPestkörnyeke.hu

Tüntetés a Margit hídon

Tüntetők zárták le a Margit hidat hétfő reggel. Reggel 7 órakor vonultak az utcára, előbb csak egy sávot, majd a teljes hidat lezárták. Jelenleg akadályozzák a forgalmat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt írja a BKK

  • A 4-es és a 6-os villamos a Mechwart liget és az Oktogon között nem közlekedik, az M1-es és az M2-es metró igénybevételét ajánljuk.
  • A 9-es autóbusz terelve az Árpád hídon közlekedik, nem érinti a Flórián tér és a Nyugati pályaudvar közötti megállókat.
  • A 26-os a 91-es, a 191-es és a 291-es autóbusz a Nyugati pályaudvar és a Margit híd, budai hídfő között nem jár.

Tüntetés hirdettek

„A nép a katáért és a reális rezsiért” címmel tüntetést hirdetett a Futárok a katáért egyesület hétfőn reggel hét órára a Margit híd pesti hídfőjéhez – olvasható az esemény Facebook oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tüntetők a Margit hídon

Forrás: Facebook/Hadházy Ákos

Igazi tüntetést akarnak

„Itt az ideje komolyan venni a dolgokat! Elég volt az utcabálból, fesztiválból, elég volt az influenszer politikusokból! Itt az idő, hogy a NÉP végre a kezébe vegye a sorsát és akkor és ott tüntessen, amikor és ahol igazán fáj Orbánnak és a kormánynak! Az este kezdődő és éjszakába nyúló tüntetésekkel nem bénul meg semmilyen intézmény, ami ennek a zsarnok bandának fájna! Ebből kifolyólag a tüntetésünket a kora reggeli órákban fogjuk kezdeni és szeretnénk kérni titeket, hogy a hatékonyság és a célok elérésének érdekében ti is csatlakozzatok hozzánk már az esemény kezdetekor!” – írták a  szervezők.

Nem először tüntetnek

A futárok már nem először tüntetnek a katatörvény ellen, hiszen nagyrészüket személyesen is érinti a módosítás, mert jellemzően egyéni vállalkozókként dolgoznak ételszállító cégeknél.

Így változik a kata szeptembertől

Múlt héten több tüntetés is volt, miután a kormány kedden elfogadta a kisadózó vállalkozók tételes adójának, azaz a katatörvénynek a módosítását. A fő változás, hogy szeptember 1-től csak magánszemélyeknek számlázhatnak a katás vállalkozók, cégeknek nem. Ezzel több százezer embernek lehetetlenítették el az eddigi kedvező adózási feltételeit.

Ezt mondta Orbán Viktor

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt Orbán Viktor, hogy 450 ezer katásból 300 ezer szerinte egy cégnek számláz, szerinte ez belefér akkor, ha jól megy a szekér, azonban most, a háborús körülmények és a nyugdíjrendszer miatt ez nem elfogadható.

Válasszanak más adózási nemet

„Nem működik, hogy 450 ezer ember, aki katázik, nem fizet be a nyugdíjjárulékba” – mondta a miniszterelnök, aki azt javasolta, hogy nézzenek utána az emberek más adózási nemeknek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tüntetés a Margit hídon – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu