A demonstráló tömeg elérte a célját, a közmédia híradója beszámolt a tüntetésekről, sőt, beolvasták a tanárok és a diákok követeléseit.

Péntek délután felpörögtek az események

Az MTVA épülete elé tegnap tüntetést szerveztek. A demonstrációt fél hatra hirdették meg, a közmédia az esti adásban beszámolt a tüntetésről helyszíni felvételekkel. Az M1 kishíradója már az épület előtti gyülekezőkről is beszámolt, kamerafelvételekkel. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Beolvasták a pedagógusok és a diákok követelését

A Híradóban elhangzott, hogy a tanárok és a diákok korábban öt pontban foglalták össze követeléseiket. Ennek aztán megjelent kilenc pontot tartalmazó változata. Mindegyiket be is mondták.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezek a követelések

“A pedagógusok és a diákok kérik az érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról, emellett azt szeretnék, hogy szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését. Kérik a sztrájkjogot a pedagógusoknak, önálló oktatási minisztériumot, kisebb terhelést a diákoknak és pedagógusoknak, valamint esélyteremtő minőségi oktatást és nevelést. Követelik a versenyképes bérezést, minőségi környezetet a tanuláshoz és tanításhoz. A kilencedik pontban pedig szakmai szabadságot az oktatásban, és korszerű nemzeti alaptantervet, illetve szabad tankönyvválasztást követelnek” – hangzott el a Híradóban.

Nyomon követték a tüntetést

Az este fél nyolcas híradó harmadik hírblokkjában élő képeket láthattak a nézők a Kunigunda utcai székház előtti megmozdulásról. A korábbi hasonló tévészékház előtt megmozdulásokról előfordult, hogy nem számolt be a közmédia. Egyes lapok szerint ez annak köszönhető, hogy az Európai Bizottsággal tárgyalások folytak, és hatása lehetett a Híradóra az Európai Parlament pénteken hazautazó vizsgálóinak jelenléte is.

Ezért szervezett tüntetést Hadházy Ákos

A parlamenti képviselő a “pártállami média” ellen hirdetett blokádot péntekre. Az önmagát függetlennek valló politikus már a múlt hét végétől fogva a Kunigunda úton táborozott. A közmédia épületét egyszerűen csak “hazugsággyárnak” nevezte.

Egy fotó a tüntetésről

Tüntetés november 4-én a tévészékház előtt – Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Elérték a demonstrálók a céljukat

A tüntetők sikeresen zárták a tüntetést. A közmédiába ugyanis beolvasták a pedagógusok és diákok követeléseit. A megmozdulás békésen telt.

Tüzet csináltak a tüntetés végén

Miután Hadházy Ákos a tüntetés végén elköszönt a megmozdulás résztvevőitől, többen a fáklyákból kezdtek tüzet rakni. Végül egy kisebb tűz keletkezett. Ezt a rendőrök oltották el.

Egy történész is felszólalt

A tüntetésen Ungváry Krisztián történész is szót kért. Az 1956-os eseményekről beszélt, szerinte most mindenki hazudik. Kifejtette, hogy álláspontja szerint a köztévé az orosz-ukrán háborúról sem mond igazat, csakúgy, mint 56-ról.

Papp Dániel lemondását követelték

Felolvasták azt a kilenc pontot, amit később a Híradóban is. Simkót Polyák Gábor, az ELTE kommunikációs tanszékének vezetője reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy azok, akik az épületben dolgoztak, nem nála tanultak. Szerinte a Médiatanács szabályainak nem felel meg a közmédia működése. Ezt követően az MTVA vezérigazgatójának, Papp Dániel lemondását követelte.

Blokádot akartak vonni a székház elé

A szónoklatok után Hadházy Ákos arra kérte a tüntetőket, hogy vonjanak a tévészékház elé blokádot. A rendőrök azonban közbeléptek, a hátsó beáratnál elállták a fáklyás tüntetők útját. Az egyenruhások az állami intézménybe történő ki– és bejárás biztosítását tették lehetővé, erre hivatkozva akadályozták meg a blokádot. Hadházy Ákos kérte a tüntetőket, hogy maradjanak békések, végül a tömeg elénekelte a Kossuth nótát. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tüntetés november 4-én a tévészékház előtt – Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd