Tűz volt Újpalotán, a Zsókavár utcában, egy harmadik emeleti lakásban. Mint kiderült: a lakó nem volt otthon, de az ott élő kutyát sikerült kimenteni a lángok közül. Később a lakás tulajdonosa írta le a Facebookon, hogy mi történt pontosan.  

Riasztás lakástűzhöz

Egy telefonos bejelentés után keltek útra a fővárosi tűzoltók a Zsókavár utcába, ahol kigyulladt egy lakás a 22. számú ház harmadik emeletén, a Kőrakás parknál. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zárlatot kapott a főzőlap

„11:50-kor mentem el otthonról és 14:00-kor jött ki a rendőrség és a tűzoltóság. Nem voltam itthon. A tűzoltóság megállapította, hogy emberi mulasztás nem történt, se szándékosság. Zárlatot kapott a főzőlap és ez okozta a lakástüzet. A kutyus jól van” – írta a lakás tulajdonosa a Facebookon.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Egy tízemeletesben volt tűz

„Egy tízemeletes épület harmadik emeleti lakás konyhájában volt tűz. A fővárosi tűzoltók a lángokat eloltották. A lakásban nem volt senki a tűz keletkezésekor” – olvashattuk a Katasztrófavédelem közleményében.

Nyolc lakást ürítettek ki

 Az oltási munkálatok idejére nyolc lakásból tizenkét embert kísértek ki a tűzoltók. A lánglovagok munkáját sokan figyelték a lakótelepről, és örömmel nyugtázták, hogy sikerült megszüntetni a veszélyt.

„Le a kalappal a rendőrök előtt”

„Le a kalappal a rendőrök előtt! Úgy mentek fel a lakásba, mint a vihar. Talán előbb bent is voltak a tűzoltóknál és hozták is le a kutyust. Mindenki profinak és gyorsnak tűnt. Respect!” – írta egy hozzászóló.

Több egységgel érkeztek a lánglovagok

Sokan figyelték a fejleményeket az utcán

Zsiradékot és olajat vízzel soha ne oltsunk!

A katasztrófavédők az eset kapcsán is felhívják a figyelmet arra, hogy a tűzhelyen felejtett égő zsiradékot, olajat soha nem szabad vízzel oltani, mert az robbanásszerű, nagy kiterjedésű tűzgömböt hoz létre, amely az egész konyhát pillanatok alatt felgyújthatja.

Fedjük le az edényt

A helyes eljárás az, ha vizes, kicsavart konyharuhával vagy megfelelő méretű fedővel lefedjük az edényt, így a lánggal égés oxigén hiányában megszűnik. Ugyanakkor el kell zárni és le kell húzni az edényt a tűzhelyről.

Három testőr a háztartásban

Minden háztartásba javasolják a „három testőr” beszerzését: a tűzoltókészüléket, a füstérzékelőt és a szén-monoxid-érzékelőt. Ezekkel az eszközökkel biztonságossá tehetjük otthonunkat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: ebben a házban történt a tűzeset. Fotók: Újpalotai csevegő/Facebook