Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Pest megyében, vagyis a teljes agglomerációban, valamint Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hétfőn. Mi a helyzet ilyenkor a kerti égetéssel és a grillezéssel?

Akár 600.000 Ft havonta! Gyere hozzánk hirdetésszervezőnek. Magas jutalékot kapsz, melyet azonnal utalunk. Fizetjük a telefonszámlád, a járulékaidat és nem számít mennyi idős vagy! A részletekért kattints ide!

A közlemény szerint az intézkedés ilyen korai bevesztésére az elmúlt napok, hetek átlagosnál melegebb időjárása miatt volt szükség. Februárban több mint 500 erdő- és vegetációtűz volt. Hozzátették, hogy Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a jelölt tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Kapcsolódó cikkek:

Az önkormányzat adhat felmentést

A belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben belterületi ingatlanokra felmentést adhat, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit.

A helyi önkormányzatnál kell tehát érdeklődni, hogy mikor lehet a kertben égetni. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni.

Lehet grillezni

Nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva. Ez az jelenti, hogy a lehajtható fedelű grillsütőkre nem vonatkozik a tilalom, lehet grillezni velük a kertben.

Indul az avarégetés, de vigyázat! 3 milliót fizethetsz, ha rosszul csinálod!

Kiemelt kép: illusztráció