Március 28-án lejárt az Operaház főigazgatói posztjára kiírt pályázat határideje, és kiderült, hogy most már bőven akad jelentkező. A neves operaénekes, Miklósa Erika is elindult a tisztségért, és az események alakulása azt vetíti előre, hogy az intézményt tizenkét éve vezető Ókovács Szilveszter csomagolhat.

Régi bútordarab

Ókovács Szilveszter tizenkét éve vezeti az Operaházat. A minisztériumban novemberben eredménytelennek nyilvánították az igazgatói pályázatot. „Mert kevésnek találtam a két pályázót. Az Opera szimbolikus intézmény” – mondta akkor Csák János kulturális és innovációs miniszter. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Úgy tűnik, nem szeretnék újabb öt évre

Az új pályázat kiírásakor úgy tűnhetett, senki nem akarja a nyakába az Operát, sőt olyan hírek is felröppentek, és az angol nyelvű kiírásból is erre lehetett következtetni, hogy külföldi szakembert várnak. Nagyon úgy tűnt, hogy Ókovácsot nem szeretnék újabb öt évre. Ókovács jelenleg megbízott főigazgatóként dolgozik – egészen az új igazgató kinevezéséig vagy július 31-ig. Alig akad szakmabeli, akinek nem lépett volna a lábujjára.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kínos köszöntő

Ahogy az Operaház újranyitásakor, hírhedt köszöntőbeszédében fogalmazott: „Tizenkét év! Azután már tényleg mindenkinek mennie kellett.” A nyitógálán részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, és úgy tűnt, a főigazgató nm számolt zzal, hogy az ugyancsak tizenkét éve hatalmon lévő Orbánnak címezve ez úgy is hangozhat, mintha arra célozgatna, a kormányfőnek kitelt az ideje.

Miklós Erika ringbe szállt

A pályázat beadási határideje március 28-án járt le, és most már bőven akad jelentkező. Miklósa Erika a közösségi médiában jelentette be, hogy indult az Operaház főigazgatói tisztségéért. „A hazai operajátszás válságban van – szervezeti, művészeti és morális értelemben véve egyaránt. Ennek hatása immár érezhető a hazai művésztársadalomban, a nemzetközi megítélésben, a közönség soraiban és az utánpótlás-nevelés terén is” – fogalmazott a művésznő.

A Fidesz-rendezvények állandó fellépője

A szopránénekesnő egyébként a Fidesz-rendezvények állandó fellépője. Néhány hete Orbán Viktor Évértékelőjén láthattuk a Várkert bazárban Nagy Feró és Tóth Gabi társaságában, az elmúlt évben pedig Menczer Tamás országgyűlési képviselő meghívására többször is szerepelt Budakeszin. Nemrég Novák Katalin köztársasági elnök is fogadta.

Budakeszin Menczer Tamással

Fotó: Menczer Tamás/Facebook

Miklósa Erikát Novák Katalin ismeri el

Fotó: facebook

Nagy nevek a listán

Eddig kevesebbet közölt terveiről, de ugyancsak indul az igazgatói posztért Rost Andrea operaénekesnő. A Népszava úgy tudja, Molnár Levente is aspirál az Operaház vezetésére, aki az intézmény New York-i turnéján Bánk bánt énekelt. De indul a zenekart régóta rendszeresen vezénylő Kesselyák Gergely karmester is, aki korábban a miskolci Bartók Operafesztivált vezette. A Co-Opera társulat vezetője, dr. Vadász Dániel szintén indul. Horváth Ádám operaénekes, producer, az Opera korábbi főigazgatója ugyancsak pályázik, ahogy Aczél András rendező is. Sajtóértesülések szerint a pályázók között egy külföldi jelentkező is szerepel. Alpaslan Ertüngealp törökországi görög származású, valójában évtizedek óta Magyarországon élő karmester is az aspiránsok között van.

Megbékélés és karrierpálya

A szakma most leginkább azt várja, hogy lesz-e olyan igazgató, aki megbékél a vidéki operajátszó helyekkel – Ókovács ugyanis megnehezítette a fellépést az országos színpadokon az énekeseknek –, és fenntartható karrierpályát kínál a művészeknek – foglalta össze a kialakult helyzetet a 24.hu. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Miklósa Erika Nagy Feró és Tóth Gabi társaságában Orbán Viktor Évértékelőjén. Fotó: Facebook.