Nagykovácsiban nem törődött bele a polgármester abba, hogy állandósult a dugó a Budapest felé vezető egyetlen úton, a Nagykovácsi úton. Megvizsgáltatta a Nagyrét utcai körforgalmat és kiderült, nagy dugóokozó ez a kereszteződés, azonban van megoldás. Kiszelné Mohos Katalin turbó körforgalommá szeretné átalakítani ezt a körforgalmat, nagy kérdés mit szólnak majd ehhez a 2. kerületben élők, hiszen a dugó így könnyen átkerülhetne hozzájuk.

Zsákfalu apró problémával

A Nagykovácsiban élők nagyon büszkék arra, hogy zsáktelepülésen élnek, vagyis egy út vezet hozzájuk oda és vissza. Ennek azonban hátrányai is vannak. Ha bármilyen oknál fogva megáll a közlekedés a Nagykovácsi úton, több kilométeres dugó alakul ki, ráadásul ilyenkor se be, se ki nem lehet menni, a tömegközlekedési eszközök, buszok is a dugóban rostokolnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lenne alternatíva, de nem élnek vele

A településen hallani sem akarnak arról, hogy a most is létező, alternatív útvonalakat hivatalossá tegyék és könnyen elérhető legyen a település Solymár vagy éppen Telki és az autópálya felől. Sokan inkább elviselik a dugókat, mintsem megnyitnák Nagykovácsit.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ami jó a 2. kerületnek, rossz Nagykovácsinak

A helyzet akkor súlyosbodott, amikor a 2. kerület polgármestere, Örsi Gergely engedett a kerület lakóinak és lezárta a nagykovácsi lakosok elől a mellékutcákat, így lényegében megszüntette a menekültútvonalakat. Ebből nagy felháborodás lett Nagykovácsiban, azonban a 2. kerületben élők elégedettek voltak a döntéssel.

Vizsgálatot kért a polgármester

Nagykovácsi polgármestere, Kiszelné Mohos Katalin nem adta fel. Úgy döntött, ha már egy útjuk van és nem is lesz több, akkor kihozzák a legtöbbet abból, ami van. Megnézték hol alakulnak ki a nagy dugók és vizsgálatot kért. Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata a Nagyrét utcai körforgalom forgalmi vizsgálatát megrendelte a Főmterv Zrt.-től.

Lilával jelöltük az érintett körforgalmat

Túl szűk a körforgalom

A Főmterv által elvégzett vizsgálat megállapította, hogy a Nagykovácsi úton akár 4 km-es járműoszlopok, és a torlódó útszakaszon 20 perces időveszteségek is kialakulhatnak. A körfogalomra elvégzett kapacitásvizsgálat kimutatta, hogy csúcsidőben az egysávos körforgalom nem alkalmas az itt lebonyolódó forgalom elvezetésére. 

Átkerülne a dugó máshová

A szakértői anyagból kiderül, hogy lehetséges a szűk keresztmetszetű Nagyrét utcai körforgalom bővítése. Egy kétsávos turbó körforgalom segítene, azonban hozzáteszik, hogy a körforgalom után következő Hűvösvölgyi és Budaörsi út a reggeli időszakban nem rendelkezik kapacitástartalékkal, ezért a torlódásos szakasz áthelyeződése a városközponthoz közelebb történne. 

Turbó körforgalmat szeretne a polgármester

A szakértők azért javasolják a Nagyrét utcai körforgalom kapacitásbővítését, vagyis átalakítását, mert a csomóponton áthaladva már van lehetőség alternatív útvonal választására. Az esetleges sávszám növelésével kialakuló turbó körforgalom hosszútávú megoldást tudna nyújtani, hiszen képes lenne megfelelő kapacitással és rugalmasan kiszolgálni a folyamatosan növekvő forgalmi igényeket. A beavatkozás miatt a csomópont és a csatlakozó utak egy szakaszának teljes átépítése szükséges – írja Nagykovácsi polgármestere a közösségi oldalán.

Megkeresik a 2. kerület vezetését

Kiszelné Mohos Katalin hozzáteszi: “A vizsgálat eredményei alapján ismételten felvesszük a kapcsolatot a Budapest Közút Zrt. és Budapest II. kerület Önkormányzatának képviselőivel egyeztetés céljából, hiszen a felmerült megoldási lehetőségek csak velük együttműködésben valósíthatók meg. Amennyiben partnerek az együttműködésben és átalakításban, úgy közösen gyorsabban találhatunk pénzügyi forrást is a megvalósításhoz.”

Jól járnának a nagykovácsiak

Nagy kérdés, hogy a 2. kerület támogatni fogja-e Nagykovácsi új ötletét. Ezzel a dugó nem oldódna meg teljesen – a vizsgálat szerint – beljebb, a 2. kerületbe kerülne, ahol az utcákon könnyebben eloszlana a forgalom. A Nagykovácsiban élők azonban jól járnának, hiszen, gyorsabban bejutnának a városba. Vélhetően nagy meccs lesz Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi polgármestere és Örsi Gergely a 2. kerület polgármestere között, hiszen az érdekek nem teljesen azonosak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: