Tovább folytatódik a soroksári Qualitas Gimnázium kálváriája. Ahogy arról beszámoltunk, a hét elején végrehajtók és rendőrök jelentek meg a budapesti iskolánál, kiürítették az épületet, a diákokat és a dolgozókat pedig hazaküldték. A legfrissebb hírek szerint mégis maradhatna az intézmény a jelenlegi helyén. Ennek pedig az a feltétele, hogy fogadják el az új tulajdonos ajánlatát, vagyis fizessék ki a bérleti díjat. Az alapítványi iskolában 270 diák tanul.

Ezt mondta a végrehajtó

A BudaPestkörnyéke.hu számolt be arról, hogy példátlan esemény történt egy soroksári oktatási intézményben. Egy bírósági végrehajtó megafonba beszélve arról tájékoztatta a tanulókat, hogy az alapítványi fenntartású iskola épületét tavaly októberben elárverezte, az árverés jogerőre emelkedett és a bíróság minden jogorvoslatot jogerősen elbírált. Elmondása szerint az ügyről tudomása volt az iskola és az intézményt fenntartó alapítvány igazgatójának, valamint az iskolatitkárnak is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Új tulajdonos

Az árverésre a végrehajtó közlése szerint azért került sor, mert az épület építését nem fizették ki, így annak keddtől hivatalosan is új tulajdonosa van.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rendőrökkel a diákokkal szemben

„Iskolánk diákjai és tanárai megdöbbenéssel szembesültek a végrehajtó megjelenésén, különösen annak fényében, hogy rendőrségi közreműködéssel kívánják a diákokat a tanórákról utcára rakni. A végrehajtói eljárással szemben végrehajtási kifogást nyújtottunk be, valamint a Kormányzat segítségét is kértük” – írta az iskola a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Veszélyben az iskola

Az intézmény létét egy évek óta tartó végrehajtási eljárás veszélyezteti, mely két gazdasági társaság közötti elszámolási vitából indult. A végrehajtó a gimnázium épületét árverezte el, annak ellenére, hogy a megindult végrehajtási eljárás adósa a fimnázium épületének korábbi tulajdonosa volt. Az iskola közleménye szerint a végrehajtó figyelmen kívül hagyta, hogy a gimnázium épülete 10 éve a fenntartójának kizárólagos tulajdonában lévő ingatlan, sőt az ingatlanon a gimnázium javára fennálló haszonélvezeti jogot is töröltetni kívánja.

Az egyetlen középiskola

A Qualitas Gimnázium Budapest 23. kerületének egyetlen középiskolája, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Partneriskola Programjában részt vevő partneriskola is. A Belügyminisztérium és jogelődjei kiemelten támogatták és támogatják több, mint 12 éve.

Vitatja a végrehajtás jogosságát

Az igazgató vitatja a végrehajtás jogosságát. Állítása szerint már augusztus 29-én próbálkozott az iskola bezárásával a végrehajtó, de akkor a bíróság elhalasztotta a kilakoltatást. Azt mondta, most is ebben bízott, ezért nem szólt előre a szülőknek. „Nem képzeltem, hogy Magyarországon ilyen megtörténhet” – mondta Ott Ferenc, aki szerint nem követett el azzal hibát, hogy korábban nem értesítette a szülőket erről a helyzetről.

Online oktatás lesz

Ezen a héten online oktatás lesz, jövő héten pedig egy másik épületben folytathatják a tanulást a soroksári Qualitas Gimnázium diákjai – közölte az igazgató. Az intézmény vezetője szeretné visszaszerezni az épületet. Azt mondja: a gimnáziumnak nincs tartozása, az ingatlan visszaszerzésében a kormány segítségére számít.  

Maradhatnak, ha…

Az épületet megvásárló befektető cég egyik tulajdonosa azt nyilatkozta az RTL Híradónak, hogy az intézmény maradhat az épületben, feltéve, ha kifizetik a bérleti díjat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Qualitas Gimnázium – forrás: az iskola oldala