Fontos állomáshoz érkezett a Csepel-sziget északi részén, a Kvassay zsilip és a Duna torkolata közt épülő új gyalogos híd építése. Beemelték a látványos, 70 méter magas és 200 ezer kilós pilont. A nem mindennapi munkáról videó is készült, ezt a cikkünk alján lehet megnézni.

Csepel és az atlétikai stadion között teremt kapcsolatot

Az új átkelő Csepel-sziget és az épülő Budapesti Atlétikai Stadion között fog kapcsolatot teremteni. A Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág felett létesül a Kvassay zsilip és a Duna torkolata között. Ezen a szakaszon helyezkedik el az Osztószigetnek nevezett mesterséges sziget, mely a Duna-ágat a zsilip előtt ketté osztja. A híd innen kapta a nevét. Az Atlétikai stadion és a Csepel-szigeten megvalósuló Atlétikai edzőpályával való kapcsolatot gyalogos híd fogja biztosítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyalogos-bringás tengely

Az épülő hídról közvetlenül el lehet majd jutni az új 36 hektáros Csepeli közparkba, amelynek előzetes terveit február elején mutatta be a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK), és része lesz annak a nagyon hosszú gyalogos-kerékpáros tengelynek is, amely néhol kiszélesedve nagyobb zöldfelületeket is tartalmaz.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Árpád hídtól Csepelig tart a zöldfolyósó a pesti Duna-parton

Ha megvalósul a pesti zöldfolyósó, akkor keresztező gépkocsiforgalom nélkül lehet majd gyalog végighaladni a Duna Arénától Csepelig – írja közösségi-oldalán Vitázy Dávid, a BFK vezérigazgatója.

Ilyen lesz az atlétikai stadion a Csepel-sziget északi csücskében, a kép jobb szélén látszik a most épülő gyalogos híd

Megújul a pesti rakpart déli része is

A Fővárossal együttműködésben készül a pesti rakpart fejlesztése, északról a Parlamentig több lépésben már megépült a sétány. Ez a belvárosban a Bálnáig a következő években folytatódik, a Közraktár utca és a Boráros tér tervezése a hév projektben történik, vagyis megújul a pesti alsó rakpart déli része is.

HÉV-sínek helyett sétány

A BFK februárban hirdetett közbeszerzést a Salkaházi Sára rakpart és a Közraktár utca átépítésének tervezésére. A rakparti sétány a csepeli hév mai nyomvonala helyén folytatódik majd a Petőfi hídtól délre, ha a déli hévek fejlesztésekor a sínek a Soroksári út alá kerülnek, hogy elérjék a Kálvin teret.

Új átkelés

A Rákóczi híd után következik az Atlétikai centrum körüli 10 hektáros Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, majd a már épülő gyalogos hídon átkelve érkezünk Csepelre, a park területére. A gyalogos híd a Csepelen épülő atlétikai edzőpályákkal lesz összekötve egy úttal. Ez az út épül tovább a Csepeli közpark felé, a Weiss Manfréd út alatt a jelenlegi aluljáró megszűnik, és egy új átvezetés lesz kialakítva. Ennek a terveztetését a BFK hamarosan megkezdi.

Atlétikai stadionnal együtt adják át az új hidat

A közel 170 méter hosszú osztószigeti híd (168,9 méter) kéttámaszú, egypilonos, ferdekábeles gyaloghíd lesz, acélszerkezetű merevítőtartókkal és pályalemezzel. A híd átadása 2023. március 31-én esedékes az Atlétikai stadionnal együtt. Megközelítése északi irányból csak a stadion területéről lehetséges, amely az átadásig munkaterületnek minősül. Ugyanez a helyzet a déli végen is. Az Atlétikai Szabadtéri Edzőpályák építése miatt ezt a területet is hamarosan lezárják, egészen 2023. márciusáig.

Clark hajódaru

Az új gyalogos híd terveit a Budapest Fejlesztési Központ készíttette el. A Beruházási Ügynökség megrendelésében a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt. valamint az alvállalkozó és kivitelező Hídépítő Zrt. már elkészült a cölöpök alapozásával a 9. kerületi és a 11. kerületi Csepeli oldalon, és az Osztószigeten a Clark hajódaruval most beemelte a hetven méter magas és a közel kétszáz tonnás pilont. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a pilon beemeléséről készült videó

A teljes Duna-parti fejlesztés

Kiemelt kép: részlet a videóból