Befejeződött Szentendrén „Városi intézményrendszer és a HÉV kerékpáros összekötése, I. ütem” elnevezésű projekt kivitelezése. A város 2017-ben, majd 2023-ban összesen 616,14 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében. Az Európai Uniós forrásból finanszírozott városi kerékpárút az önkormányzati önrésszel együtt közel 650 millió forintos beruházás, még egy új híd is kijött belőle a Bükkös-patak felett.

Végre elkészült

2023 év végére befejeződött a városrészeket összekötő kerékpáros nyomvonal kivitelezése. A közel 7 km hosszú nyomvonal autós-kerékpáros-gyalogos, úgynevezett vegyes használatú, valamint gyalogos-kerékpáros útszakaszokat és jelentős forgalomtechnikai fejlesztéseket foglal magába. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Biztonságos bringázás

A beruházás megvalósulásával a Duna korzótól vagy a HÉV-állomástól indulva a patak mentén, Izbégen keresztül egészen a Dömörkapui elágazásig lehet kerékpározni a nagyobb biztonságot nyújtó kerékpáros nyomvonalon.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Több utcát aszfaltoztak le

A beruházás keretében több utca, utcaszakasz kapott szilárd burkolatot. Ezeket a fejlesztéseket több helyen már évtizedek óta kérte a lakosság és örömmel fogadták, hogy végre megvalósultak. Így a projekt keretében összesen 875 m hosszan készült új szilárd burkolat, egyes utcákban a felújítás során megoldották a csapadékvíz-elvezetést is, összesen 522 méter hosszan.

Új híd

Izbégnél új híddal is gazdagodott a város. A Bükkös patak két partját összekötő 16 méter hosszú kerékpáros-gyalogos híd faoszlopos, faelemekkel kiegészített korlátja tájba illő látványt nyújt. A hídtól a közeli utcáig 300 méter hosszan új gyalogos-kerékpáros út is épült.

Napelemes világítás

A kerékpáros nyomvonal két szakasza napelemes közvilágítást kapott. A Duna korzótól a Kossuth Lajos utcáig, a Bükkös-patak menti gáton húzódó gyalogos-kerékpáros út fényeinek látványa tovább emeli Szentendre belvárosának esti hangulatát. 

A piac is érintett

A kerékpárút a népszerű szentendrei piac területén halad, itt mintegy 400 méter hosszan újították fel a kockaköves burkolatot, majd a Bükkös-patak mentén folytatódik. A gyalogos-kerékpáros utakat – összesen több mint 700 m hosszan –, több szakaszon újraaszfaltozták, néhol szélesítették.

Önerőből nem ment volna

Szűkös hét hónap alatt feszített munkatempóban végezte el a kivitelezést a Stone Dekor Kft. A városrészeket összekötő kerékpáros nyomvonal megvalósulásával olyan jelentős mértékű útépítés, -felújítás és fejlesztés valósult meg Szentendrén, amit a város önerőből nem tudott volna finanszírozni.

Hat városrész

A hat városrészt összekötő kerékpáros nyomvonal elsősorban a szentendreiek közlekedését szolgálja, mert nem csak a 11-es főúton, hanem a városon belül is egyre inkább ellehetetlenül az autósforgalom. A nagyobb biztonságot nyújtó nyomvonal talán többeknek kedvet csinál a kerékpáros közlekedéshez. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Épül Szentendrén a bringás útvonal – Forrás: szentendre.hu