Érdekes újdonságokat mutatnak a lopott autók legfrissebb toplistái. Új kedvenceik vannak a bűnözőknek, például a Renault Mégane és a Suzuki Swift, miközben a német prémiumokat alig lopják.  Az agglomerációban Dunakeszi, Budaörs, Dabas és Szigetszentmiklós érintett.

Tovább csökkent a Nemzetközi Autóvadász Egyesülethez (NAKE) bejelentett autólopások száma, mindössze 80 esetről kaptak értesítést 2019 első 6 hónapjában. Tavaly egész évben 182 bűncselekményt rögzítettek, 2017-ben 199-et, folytatódik tehát a 4-5 éve kezdődött csökkenő trend. Felbukkant azonban egy újdonság az elmúlt időszakban – írja a Vezess.hu.

A Budapestről egyre jobban kiszorított tolvajok országszerte lopni kezdték a kocsikat. Teret nyernek köztük az amatőrök, akik az egyszerűbben, számítógépes technika nélkül elvihető korosabb kocsikat kezdték lopni vidéken” – mondta a Vezessnek Vezda László.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Modellek toplistája

A bűnözők ráálltak a Renault Mégane-ra, az idén eddig legnagyobb számban lopott francia kompakt tavaly az első 15-ben sem volt benne. Két helyett lépett előre az Opel Corsa, ennél azonban fontosabb, és rossz hír a jelentős számú magyar suzukisnak, hogy a 2018-as 13. helyről a harmadikra ugrott előre a Suzuki Swift. Utánuk a kevés bejelentés miatt azonos számok következnek a modelleknél. Két-két autót loptak ezekből az autókból: BMW 7-es, Ford Fiesta, Renault Scénic, Suzuki Ignis, Suzuki Alto.

Márkák toplistája

Nem okoz meglepetést a Ford első helye, a Renault viszont tavaly csak 8. volt, akkor még negyedannyi eltulajdonított autóval, mint a Ford. Egyértelműen meglepetés a Suzuki előretörése, valamivel nyugodtabbak lehetnek az ezúttal hátrébb csúszott toyotások.

Egy-egy példány ellopásáról érkezett információ ezekből a márkákból: Audi, Citroën, Daewoo, Fiat, Lada, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, SEAT. Mindhárom német prémiummárka esetében csökkent a lopásszám. Nincs Mercedes személyautó a 80 bejelentés között, Audi is mindössze csak egyetlen darab, miközben BMW-ből is csupán 4 példány eltűnését jelezték a megkárosított tulajdonosok.

Települések

Összesen 56 budapesti járműlopásról tud a civil szervezet 2019 első fél évéből, Vezda szerint lassan kezdenek kiszorulni a városból a tolvajok. Egy-egy járművet vittek el az agglomerációban fekvő Budaörs, Dunakeszi, Lajosmizse, Szigetszentmiklós, Dabas utcáiról.

Kiemelt kép forrása: MTI