Az agglomerációba költözzünk, vagy maradjunk a városban? Új vagy használt ingatlant vegyünk? Hova járnak majd a gyerekek iskolába? Hol fogunk dolgozni pár év múlva? Lakásvásárlás előtt rengeteg szempontot figyelembe kell venni mielőtt meghoznánk a végső döntést. Ebben adott tanácsokat a Balla Ingatlan vezetője.

A technológiai fejlődés legújabb vívmányai a lakáspiacon is egyre inkább megjelennek. A műszaki tartalomra a lakásfejlesztők is nagy figyelmet fordítanak és a vásárlói oldalon is folyamatosan változnak a lakás felszereltségével kapcsolatos igények. A kényelem mellett megjelenik a környezettudatosság és az alacsonyabb fenntartási költségek iránti igény, ami akár egy jobban szigetelt nyílászáró, vagy megújuló energiaforrás alkalmazásában is testet ölthet – mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa a Portfoliónak.

Kérdések, amiket érdemes átgondolni

Mielőtt elkezdünk nézelődni, végig kell gondolni, hogy milyen méretű és milyen szobabeosztású lakás lenne a legcélszerűbb számunkra. Fog-e bővülni a család a következő években? Autóval, tömegközlekedéssel vagy más módon fogunk-e munkába járni a közeljövőben? Mennyit vagyunk hajlandók utazni a munkahelyünkig? Életvitelünk szempontjából a jó közlekedés és a belváros közelsége, vagy a csendesebb, zöldebb környezet a fontosabb? Mennyit áldoznánk a havi rezsiköltségre? Várható-e, hogy a jövőben egy külföldi munkalehetőség miatt bérbe adjuk a lakást?

“Bár az új építésű ingatanárak már most is sokak számára nagyon magasnak tűnnek, látva a most induló fejlesztések kapcsán érkező kivitelezői ajánlatokat megállapítható, hogy a kivitelezési költségek folyamatosan tovább emelkednek, ami várhatóan tovább növeli majd az új lakások eladási árát. Ez viszont nem azt jelenti, hogy bármely új építésű lakás eladható lesz a mostaninál magasabb összegért, hanem azt, hogy csak a legjobb adottságú fejlesztések lesznek életképesek a következő évek ingatlanpiacán, kérdéses lokáció, gyenge műszaki tartalom, vagy tapasztalatlan ingatlanfejlesztő számára nem sok esély van sikerre vinni egy projektet.” – mondta el Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa a Portfoliónak.

Ha ezeket az alapvető kérdéseket megválaszoljuk, utána érdemes feltérképezni a piacot, megnézni a konkrét fejlesztéseket, elérhető lehetőségeket, akár a környéket különböző napszakokban gyalog is bejárni. Ha pedig sikerült a számunkra szimpatikus fejlesztést megtalálni, a fejlesztővel együtt további fontos kérdéseket kell tisztázni.

Mire figyeljünk a vásárlás előtt?

Ha egy általunk nem ismert fejlesztőtől vásárolunk, a szerződéskötés előtt mindenképpen érdemes a fejlesztőt felkeresni, és érdeklődni a cég korábbi munkáiról. Magáról a cégről is kereshetünk nyilvánosan elérhető információkat, például a tulajdonosok személyéről vagy az árbevételek alakulásáról.

Kellően nagy beruházásnál elképzelhető, hogy az adott fejlesztés egy korábbi ütemébe már beköltöztek a lakók, így, ha lehet érdemes tőlük is érdeklődni, hogy mennyire tartósak a kivitelező munkái, előjöttek-e hibák, ha igen, azokat hogyan sikerült kijavítani.

Gyakran előfordul, hogy az épület átadása csúszik a tervezetthez képest. Ez többnyire pár hónapot, de akár fél évnél többet is jelenthet. Ebben az esetben érdemes a késedelem idejére vonatkozó kötbért meghatározni az előszerződésben.

A lakás átvétele előtt járjuk végig egy szakemberrel és a kivitelező illetékes személyével együtt a lakást, és győződjünk meg a beépített elemek megfelelő minőségéről, valamint egyeztessük, hogy mire és milyen hosszan adnak garanciát!

A legtöbb esetben az előszerződés megkötésekor a fejlesztő a vételár 10 – 25 százalékának befizetését kéri, a fennmaradó részt pedig vagy a készültség arányában szakaszosan, vagy az építkezés végén egy összegben kell kifizetni. Ha a fejlesztő ragaszkodik ahhoz, hogy a vételár nagy részét már az építkezés kezdete előtt kifizessük, az gyanússá teszi a projektet.

Gyakran előfordul, hogy a kivitelezéshez felvett hitel miatt a társasház összes lakására jelzálogjogot terhelnek. Ha ez a helyzet áll fenn, mindenképpen nézzük meg, hogy a szerződés milyen lehetőségeket kínál a leendő lakásunk tehermentesítéséhez.

Bár elsőre mindez nagy munkának tűnhet, hosszú távon kifizetődik, ugyanis a legtöbben nem egy-két évre, hanem akár évtizedekre keresnek lakást, így a kezdeti idő és energia ráfordítása hozzájárul ahhoz, hogy az általunk választott lakás a lehető legtöbb szempontból megfeleljen a mindenkori igényeinknek és örömmel menjünk haza leendő otthonunkba.

Kiemelt kép: Épülő társasházak Dunakeszin – Fotó: BPK