Egyedülálló ötlettel állt elő egy Budapest környéki anyuka. Szatyorpontot hozott létre a telki CBA-ban, ahonnan bárki ingyen elvihet egy textil bevásárlótáskát, amelyet a következő vásárláskor kimosva visszavisz. Az ötlet annyira népszerű, hogy van, ahol már varrókörök alakultak, hogy szatyrokat gyártsanak.

Látogatószám rekordot döntött a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál szeptemberben! Köszönjük, hogy sok százezren olvastok minket! Hirdetőknek itt az ajánlatunk.

Nem kell nejlonzacskót vennie annak, aki a telki CBA-ban vásárol. Mindössze az ott kihelyezett kosárból el kell vennie egy textilszatyrot, amelyet a következő alkalommal kimosva visszavisz. Így ösztönzi környezettudatosságra a vásárlókat az ötletgazda.  

„Az ötlet régóta érlelődött bennem, mert környezettudatos embernek gondolom magam, mégis, a mindennapokban, előfordul, hogy nem viszek magammal vászonszatyrot, és nagyobb bevásárlás esetén kénytelen vagyok papír vagy végső esetben műanyag szatyrot venni. Az ilyen esetekre pedig milyen jó lenne, ha volna egy adag kölcsönözhető vászonszatyor a boltban  – mondta a BudaPestkörnyeke.hu-nak Lehoczki Erzsébet.

„A pont működik, a közösségi média segítségével mindig tudjuk, mekkora a fogyás, és adott helyzetben gyorsan tudunk szólni, hogy hozzák vissza vagy hozzanak újat. Mivel Telki és Budajenő viszonylag kis település, a bolt szempontjából kevés egyszeri vásárlóval, a szatyorpont hosszú távon fenntarthatónak tűnik.” – mondta Erzsébet.

A budajenői anyuka saját Facebook oldalán tette közé a felhívást, hogy minél többen csatlakozzanak a mozgalomhoz.  A bejegyzés olyan népszerű lett, hogy pár nap alatt több száz megosztást kapott.

A környéken már varróköröket is szerveznek, hogy minél több üzletben elérhetőek legyenek a vászonszatyrok. Van aki varrógéppel, van aki texillel járul hozzá a környezettudatos vásárláshoz. Valószínűleg a jövőben a telki CBA-n kívül máshol is működnek majd Szatyorpontok.

Kiemelt kép: Facebook/Lehoczki Erzsébet