Várhatóan januárban indul és Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből indulva terjesztik ki az országra az új háziorvosi ügyeleti rendszert, melyet egy éve tesztelnek Hajdú-Biharban. A lényeg, hogy a háziorvos helyett egy térségi központba érkeznek majd a betegek hívásai.

Járási ügyeletek lesznek

A Belügyminisztérium sajtóosztálya megerősítette, hogy a nyáron már országszerte fel is mérték, hogy hová lehetne telepíteni az új járási, központi ügyeleteket – írja a NépszavaA BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mentőkhöz érkeznek be a hívások

A Hajdú-Bihar megyei tesztüzem lényege, hogy a munkaidőn kívüli hívások az Országos Mentőszolgálat központi diszpécser szolgálatára futnak be. Itt egy alapos kikérdezés után döntenek a beteg további ellátásáról.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kikapcsolják a háziorvosokat

Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldenek, vagy ha a páciens járóképes, egy ügyeleti pontra irányítják. Ezzel lényegében kikapcsolják a rendszerből az esetek többségében elérhetetlen háziorvosokat.

Központi orvos

Az új háziorvosi ügyeleti rendszerben minden járásközpontban lesz egy orvos és azon kívül kialakítanak sürgősségi pontokat, ahol mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadja az ellátásra szorulókat.

Kevés szakember

Szükség esetén az orvos ki is mehet a beteghez. A Népszava szerint a hajdú-bihari tesztüzem egyik Achilles-sarkának a szakemberek biztosítása bizonyult, vagyis kevés a szakember.

Rangsorolják a betegek tüneteit

A lapnak kérdéseire a belügy sajtóosztálya azt írta: az új ügyeleti rendszer legfontosabb rendező elve a központi triázsolás, vagyis a beteg tüneteinek osztályozása, melynek várható eredményeként a beteg kórelőzménye, betegségének rizikó-besorolása, valamint általános állapota alapján a megfelelő ellátóhelyre kerül.

Elégedettek a betegek

Megjegyezték: a rendszer tesztje alatt az ügyleti pontokon önállóan dolgozó mentőtisztek, kiterjesztett hatáskörű ápolók munkájával kapcsolatban a betegelégedettség magas, panaszról, szakmai mulasztásról nem érkezett jelzés – írja a 24.hu.

22 óra után ne keresd a háziorvost

Hozzátették azt is, hogy a Hajdú-Bihari tesztüzemben lényegesen kevesebben páciens érkezett az ügyeletekre, mint ami a korábbi statisztikákban szerepelt. A terv az, hogy 22 óráig a háziorvosok kapnak nagyobb szerepet az ügyeleti betegellátásban, 22 óra után pedig a mentőszolgálat veszi majd át a feladatot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Komka Péter