Az országos oltási tervhez képest hamarabb vehetik fel a COVID-19 elleni vakcinát az egyik piacvezető, hetente több millió magyart kiszolgáló áruházlánc élelmiszer-raktárainak alkalmazottai. Az önkéntes lehetőségről ezen a héten nyilatkozhatnak a cég dolgozói. A pedagógusok régóta kérik, hogy soron kívül oltsák be őket, de eddig nem sikerült elérniük a céljukat.

Soron kívüli oltás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kezdeményezésére az egyik vezető áruházlánc logisztikai központjaiban már zajlik az országos felmérés arról, hogy a napi fogyasztású élelmiszer- és italtermékek elosztásával, mozgatásával megbízott alkalmazottak közül hányan élnének a soron kívüli, koronavírus elleni oltakozás lehetőségével.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

„Létfontosságú egységek”

 „Az Operatív Törzs bízta meg a hivatalt, hogy mérje fel: az országos oltási tervben prioritásként kezelt létfontosságú létesítmények dolgozói kívánják-e magukat „idő előtt” beoltatni. Az élelmiszerláncok frissáru-elosztó, központi épületei ilyen létfontosságú egységek” – mondta a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Előrébb kerülnének a sorba

Bubenkó Csaba azt mondta, a szakaszokra bontott oltási terv megjelenése után már kezdeményezték, hogy az ötödikként sorra kerülő bolti alkalmazottak előrébb kerülhessenek a lakossági vakcinaprogram besorolásában, főleg amiatt, mert az országos ellátási láncban kiemelt szerepet töltenek be a családok alapvető bolti fogyasztásának kiszolgálói.

Kis helyen sok ember

„A raktárakban a nyolc-tíz-tizenkét órás műszakokban területenként több tucatnyian dolgoznak összezárva, van kockázat.  Nem véletlen, hogy az első járványhullámban veszélyhelyzeti intézkedésként a nagy láncok raktáraiban, az országos elosztás szempontjából stratégiai pontokon lévő logisztikai bázisokon jelentek meg a katonaság szakemberei, erősítésképpen” – mondta a szakszervezet elnöke.

Baj lenne, ha kitörne a járvány

Bubenkó Csaba szerint ha a cégenként ezres nagyságrendben foglalkoztatott raktárosi körben – vagyis azok között, akik a boltokba szállított áruval minden esetben elsőként találkoznak – a vírusfertőzés elterjed és megborul a munkarend, emiatt nincs, aki szortírozza és felpakolja az árut a kamionokra, akkor az üzletekben hiába állnak sorba másfél méterenként a maszkos vásárlók, nem lesz mit hazavinniük.

Az újraindításhoz is szükség van a kereskedőkre

A szakszervezet elnöke elmondta, hogy reményeik szerint mind szélesebb körben alkalmazott eljárás lesz az elkövetkező időkben, hogy a napi fogyasztásicikk-kereskedelem résztvevőinek, így az áruházi vásárlótér szereplőinek is soron kívül biztosítják majd a védőoltás lehetőségét. Ezek a lépések ösztönzik a belső fogyasztással támogatott nemzetgazdaság biztonságos újraindulását.

Választani nem lehet

A Magyar Nemzet megkapta azt a vállalati levelét, amelyben az érintett munkavállalókat tájékoztatják. Ebben azt írják: amennyiben a dolgozó most jelentkezik az oltásra, azzal vállalja, hogy a jelenleg Magyarországon hivatalosan engedélyezett vakcinák bármelyikével elláthatják.

Ha nem kéri, hátra kerül

A levél szerint a felkínált vakcinát akkor utasíthatják el az érintettek, ha a koruk és az egészségi állapotuk szerinti országos oltási tervnek megfelelően veszik majd fel az oltást, tehát nem prioritásként  kezelt létfontosságú létesítmény alkalmazottjaként – ez esetben a tervben előttük szereplő állampolgárok után kaphatják meg a védőanyagot.

Nem rúgják ki, ha nem kéri az oltást

fontos, hogy ez a lehetőség szabadon választható, és ha a dolgozó úgy dönt, hogy nem él a soron kívüli oltakozás esélyével, akkor a munkaviszonya tekintetében semmilyen hátrány nem éri, a döntésének semmilyen negatív következménye nem lesz.

Beoltották a sportolókat

Január végén, szintén az oltási tervtől eltérve, kapták meg azok a sportolók a vakcinát, akik az nyári és a téli olimpiára készülnek, illetve azok, akik nemzetközi sportversenyeken vennének részt.

Merkely Béla nem támogatta a sportolók oltását

Korábban Merkely Béla ezzel kapcsolatban azt mondta:  “Sokan kérdezik, hogy mi lenne, hogy ha a sportolókat beoltanák, és nyugodtan tudnának az olimpiára készülni, a futballválogatott Eb-re menni, a vízilabdás lányok kiharcolni az olimpiai részvételt. Én úgy vagyok vele: amikor azt látjuk, hogy idős emberek súlyosabb lefolyású betegségben szenvednek, akkor azt mondom, hogy első körben mindenképpen a kitett személyeket kell oltani” 

A tanárok régóta kérik

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete január eleje óta kéri, hogy a tanárokat vegyék előre az oltási tervbe. Az EMMI erre úgy reagált, hogy az idős és krónikus pedagógusok az oltási terv szerint kapják meg a vakcinát. A más kategóriába sorolt tanárokról azonban nem írt a minisztérium.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

FRISSÍTÉS! A kormány szerda délelőtt cáfolta a Magyar Nemzet értesülését, nem oltják be soron kívül az áruházlánc raktárosait.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán