Lassan de biztosan készül az M1-es. Most újabb szakaszához érkezik a felújítás, 71 km-en lesznek terelések. A minden eddiginél nagyobb mértékű felújítás során bruttó 22 milliárd forint értékű munkát végeznek el. A fejlesztések a Budapest–Tatabánya szakaszt érintik.

A Budapest felé vezető oldalon a munkaterület a külső és a leálló sávból átkerül a belső sávba a 40-es és a 46-os szelvények között. A kivitelezési szakaszt ugyanakkor meghosszabbítják a 34-es kilométerszelvénytől a 31-es szelvényig – előreláthatólag a hét második felében.

A hosszabbított szakaszon szeptember végéig dolgozik várhatóan a kivitelező. Az utolsó, 16-os és 19-es szelvények közötti szakaszon a terelés kiépítése július végére várható, itt várhatóan november közepéig dolgoznak a kivitelezők. Szintén július végén bontják el a szakemberek a tatabányai szakasz terelését az 56-os és 62-es kilométerszelvények között.

Az autópálya Győr felé tartó oldalán a 18-as és a 28-as szelvények között végeztek a kivitelezők, a forgalomkorlátozást elbontották. Ezen a pályaoldalon már csak a 60-61-es szelvények közötti szakasz helyreállítása van hátra, amelyre augusztus elején kerül sor.

A közútkezelő a lezárt felhajtó miatt kialakult torlódások mérséklése érdekében az M0-ás autóút és az 1-es főút csomópontjában még az iskolakezdést megelőzően forgalmi rend módosítást tervez bevezetni – írja az Infostart.hu

A módosítás után az 1-es főúton Biatorbágy felől a körforgalomba a forgalom két sávon hajthat be, továbbá a körpályán részben két sávot alakítanak ki.

A spirális körforgalom kialakítást követően a Biatorbágy felől érkezőknek még a körforgalomba való behajtás előtt sávot kell választaniuk, ami előre meg fogja határozni, mely kijáraton lehet majd elhagyni a körforgalmat. A külső sávban érkezők az ipari park felé, illetve az 1-es főúton Budapest felé fognak tudni tovább haladni, míg a belső sávban érkezők az M0-ás autóút felé haladhatnak majd tovább.

A Győr felé vezető oldal utolsó kivitelezési szakasza (a 16-os és 19-es szelvény között) a biatorbágyi felhajtó ágat is érinti, így az a jelenlegi ideiglenes nyitást követően a kivitelezés teljes ideje alatt zárva marad. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt javasolja, hogy a közlekedők Biatorbágyról a Sasfészektó pihenőhelynél hajtsanak fel az M1-es autópályára, mert ezzel a kis kerülővel jelentősen csökkenthető a torlódások mértéke.

Az autópálya Győr felé tartó oldalán a 60-61-es szelvények közötti zajló munkálatok ideje alatt a terelés a 60-as és a 63-as kilométerszelvényekben található üzemi átjárókon történik majd.

A beavatkozás érinti a Tatabánya-Újváros csomópont Győr felé felhajtó ágát, amelyet a külső- és leállósávok építésének időtartamára lezárnak, előreláthatóan szeptember közepéig. A kivitelezési munkák ezen a szakaszon október végéig zajlanak majd.

Kiemelt kép: Terelés az M1-esen – Fotó: BPK