Újabb Pfizer-akciót hirdet a kormány, vasárnap teszik közzé az oltópontok az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén a foglalható időpontokat a 18 és 59 évesek számára, értesült a Népszava. A lap szerint a lehetőség csak azoknak lesz adott, akik regisztráltak már a vakcinára.

Újra lehet jelentkezni a Pfizerre

A Népszava szerint újabb Pfizer akciót hirdet a kormány. Arról írnak, hogy vasárnap teszik közzé az oltópontok az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén a foglalható időpontokat a 18 és 59 évesek számára, és a lehetőség csak azok számára lesz lehetséges, akik előzetesen már regisztráltak az oltásra.

SMS-t kapnak

Azok, akik jelentkezhetnek, egy sms-ben értesítést kapnak, amellyel aztán beléphetnek az időpont regisztrációs oldalra.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Előbb a fiatalok

Péntek éjfélkor lezárták a 16–18 évesek regisztrációját a jövő heti oltáshoz. Ugyanakkor a közel 190 ezres csoportból csak alig több mint 84 ezren regisztráltak. Az ő oltásukat követően feltehetően pénteken kaphatják majd meg a felnőttek a Pfizert, a mostantól foglalható időpontokon.

60 év felettiek már védettek

A lap szerint azért szűkítették le az oltásra jelentkezők körét a 18–59 éves korosztályra, mert a 60 év felettiek szinte már mind megkapták az oltást. Nem kell félnie annak sem, aki még nem kapta meg az oltását, mivel a jövő héten a praxisok is jelentősebb mennyiségű Pfizert kaphatnak.

Egyszer már volt ilyen

Április utolsó napján a kormány már hirdetett ugyanilyen akciót, amikor ugyanis 109 587 ember kapta meg az első oltását. Ezt követően jött is a várva várt enyhítés, hiszen a beoltottak száma így már elérte a négymilliót.

Újabb vakcinák érkeznek

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón árulta el, hogy a jövő héttől 120-150 ezer Pfizer és Moderna oltóanyag is rendelkezésre áll majd a regisztrálók számára. A folyamatos szállítmányoknak köszönhetően több tízezer Pfizer fog érkezni a következő hetekben.

1 millió ember még vár az oltásra

A legfrissebb járványügyi adatok szerint 4 288 641 fő már megkapta az első oltását, és közülük  2 488 118 fő már a második oltását is megkapta. Több mint 4,8 millióan regisztráltak oltásra és 80%-uk meg is kapta azt, tehát körülbelül 1 millió regisztrált vár még az oltására.

1,2 millió Sinopharm érkezett

A nyugati vakcinák mellett a keletiek is szép számmal érkeznek, Szijjártó Péter szombaton jelentette be, hogy újabb 1,2 millió adag Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra. “Ez az eddigi védekezési időszak legnagyobb oltóanyag-szállítmánya” – mondta a külügyminiszter.

WHO is engedélyezte a Sinopharmot

A Sinopharm hatékonyságát mutatja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken hivatalosan is engedélyezte a vakcina vészhelyzeti alkalmazását.

Frissítés

A Koronavírus Sajtóközpont hvg.hu megkeresésére azt közölte, hogy mégsem lehet jelentkezni a Pfizer-oltásokra. “Az értesülése téves. Nem lehet ma Pfizerre időpontot foglalni” – írták.

Három vakcina közül lehet választani

A sajtóközpont válasza szerint „az online időpontfoglalóban legközelebb kizárólag az érvényes regisztrációval rendelkező 16-18 évesek számára lesz megnyitva majd a Pfizer-foglalás, a kórházak ennek előkészítését kezdték meg, de az időpontfoglaló még számukra sincs nyitva. Jelenleg továbbra is Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik foglalható a regisztráltaknak.”

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay